
Mer tran til verden
Eksporten av tran har økt kraftig de første sju månedene i år sammenlignet med samme tidsrom i fjor. Det viser tall fra Eksportutvalget for fisk.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Fra januar til og med august i fjor ble det eksportert tran til en verdi av nesten 16 millioner kroner. Samme periode i år var denne summen i overkant av 27 millioner norske kroner. Dette er en økning på om lag 73 prosent, noe som tilsvarer cirka 11 millioner kroner. Norge eksporterer stadig mer tran til utlandet. -Norske eksportører av tran melder om økt etterspørsel etter dette produktet, sier markedsanalytiker Edmund Mikkelsen jr. i Eksportutvalget for fisk. Det har over flere år vært fokus på de helsemessige gevinstene av omega-3 fettsyrer som er en viktig bestanddel i tran. En rekke nasjonale og internasjonale forskningsresultater dokumenterer positive effekter i forhold til å forebygge hjerte- og karsykdommer, og har i stor grad bidratt til at forbrukerne ønsker seg produkter som inneholder omega-3. Det er både helsekostprodukter og matvarer som er tilsatt Omega 3. Også vanlige matvarer inneholder naturlig Omega 3, f.eks. fet fisk som laks og makrell. I begynnelsen av september i år gikk de amerikanske helsemyndighetene - The Food and Drug Administration - ut med en klar helseanbefaling i forhold til inntak av vanlige matvarer som inneholder omega-3. Bakgrunnen var de omfattende forskningsresultatene som eksisterer. Årlig dør 500.000 amerikanere av hjerteinfarkt, og de amerikanske helsemyndighetene tror at deres anbefalinger vil bidra til å forbedre helsen til amerikanerne på dette området. Landene som importerer mest tran fra Norge, er USA, Storbritannia og Litauen. I USA økte importen av tran med rundt fire millioner kroner fra januar til august i 2004 sammenlignet med samme periode i fjor, melder Eksportutvalget for fisk.