Kjetil Hidar

- Miljømessig er det mindre alvorlig at regnbueørreten rømmer

- Fra et miljømessig perspektiv er det mindre alvorlig at man får en stor rømming av regnbueørret enn med laks, sier Kjetil Hindar, i Nina til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

123 000 regnbueørret er på rømmen fra Firda Sjøfarmer på Gulen.

- Forskning viser at regnbueørreten i mye større grad enn laksen reker rundt i lokalområdet og beveger seg inn i brakkvannsområder. Det er derfor enklere å fange inn rømt regnbueørret enn laks, understreker Hindar. Det som kan være problematisk er at regnbueørret kan gå opp i elvene og grave opp gytegroper som laks og ørret lagde sist høst. Der ligger det nå egg og plommesekkyngel, og de kan bli gravd opp av vårgytende regnbueørret, understreker han. Omfanget er ikke kjent, men det har blitt dokumentert at regnbueørreten er i stand til dette.

Regnbueørreten klarer ikke reprodusere - Erfaring tyder på at regnbueørret ikke klarer seg særlig bra i norske forhold. Den har svært dårlig reproduksjon, og avkommet ser ut til å dø på et tidlig stadium. Vi ser kun regnbueørret i områder hvor det ikke finnes noen etablert villaks eller ørretbestand fra før, sier Hindar. Årsaken til dette mener vi er at de norske laks- og ørretstammene har mikroparasitter som regnbueørreten ikke tåler. Andre tror at yngel av regnbueørret klekker så sent at den ikke greier sommeren i våre vassdrag. Les også: - Auren kan fungere som lusespreiar

- Ut fra dette perspektivet mener jeg at det er mindre miljømessig alvorlig at det rømmer regnbueørret enn laks, sier Hindar. Først og fremst fordi regnbueørreten ikke er i stand til å reprodusere seg. Men siden rømt regnbueørret kan være en sykdomsspreder og konkurrent til laksefisk i kystsonen, er det viktig å hindre rømming. Rømming av oppdrettsfisk er aldri positivt, avslutter han.