DioksinstempelLOWRES

Mindre dioksin i fisk

En får i seg langt mindre av miljøgiften dioksin fra matvarene vi spiser enn før. Både fisk, kjøtt og meieriprodukter har fått redusert sitt dioksininnhold, melder Folkehelsa

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rester av miljøgiften dioksin fins fortsatt i maten vi spiser, men nivået har falt betydelig i løpet av de siste 20 årene. Det innebærer at risikoen for at vi skal få en helseskadelig opphoping av dioksiner i kroppen, blir stadig mindre. Det går fram av Folkehelseinstituttets nye faktaark om dioksiner og dioksinliknende PCB. Det nye faktaarket er utarbeidet ved Divisjon for miljømedisin og viser at vi først og fremst får i oss dioksiner og dioksinliknende PCB fra fettholdige matvarer som fisk, kjøtt, melk og andre meieriprodukter. - De små mengdene dioksiner i maten vår gir ingen akutt virkning, men kan hope seg opp i lever og fettvev. Derfor er det gledelig at morsmelkmålingene viser at vi får i oss mindre dioksiner nå enn tidligere, sier professor Georg Becher, avdelingsdirektør ved Avdeling for analytisk kjemi, Folkehelseinstituttet. Morsmelken speiler dioksin som er lagret i kvinnens kropp, og dermed den mengden dioksin hun tidligere har fått i seg fra mat og drikke. Når dioksinnivået i morsmelk synker, er det et tegn på at utslipp av disse miljøforurensingene faller. Analyser av matvarer tyder også på at miljøbelastningen med dioksiner og dioksinliknende PCB i dag er lav.

Innholdet av dioksiner og dioksinliknende PCB (dl-PCB) har falt i morsmelk siden de første analysene ble gjort i 1986. Figuren viser tidstrend av gjennomsnittlig nivå av dioksiner og dl-PCB i morsmelk i Norge. I 1986 ble ikke dl-PCB bestemt. Kilde: Folkehelseinstituttet.