WWF logo

-MSC er den beste sertifiseringsordningen

– MSC-standarden er et viktig verktøy for å bekjempe overfiske, som er den største nåværende trusselen mot verdens havmiljø, sier fagsjef i WWF, Nina Jensen. Hun svarer på kritikk av standarden i siste nummer av Nature.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

MSC er en miljøsertifisering som kun gis til fiskerier som oppfyller de strengeste miljøkrav, og er i følge WWF den beste og mest troverdige sertifiseringsordningen som finnes per i dag. Standarden ble evaluert i rapporten “Assessment of On-Pack, Wild-Capture Seafood Sustainability Certification Programmes and Seafood Ecolabels” utarbeidet av Accenture Development Partnership i januar 2010.

I rapporten rangeres sju vanlige miljømerker for villfanget fisk i forhold til hvor effektivt merket sikrer et bærekraftig fiske og et levende havmiljø. MSC kommer best ut med en score på over 95 prosent, mens de andre miljømerkene (Naturland, Friend of the Sea, Krav, AIDCP, Mel-Japan og Southern Rocklobster) trenger store forbedringer. Evalueringen trekker spesielt frem store forskjeller i sporbarhet, tilgang på informasjon, struktur, og korrekthet, skriver WWF i en pressemelding.

Omlag 75 prosent (hvis ikke mer) i form av eksportverdi av alle fiskeriene i Norge er nå miljøsertifisert. Dette gjør Norge til verdens største tilbyder av MSC-merket fisk. På verdensbasis representerer dette om lag 25-30 prosent av alle MSC-sertifiserte fiskerier.

Positivt for havmiljøet, men kan forbedres I en nylig publisert artikkel i septemberutgaven av Nature hevdes det at MSC ikke makter å beskytte miljøet, og at hele sertifiseringssystemet har behov for radikale endringer. - Artikkelen i Nature tar ikke for seg de positive effektene MSC-ordningen har hatt på miljøet , sier Jensen. Samtidig skal vi ikke stikke under en stol at det også innenfor MSC-systemet er store muligheter for forbedringer, sier hun.

MSC jobber kontinuerlig med å forbedre standarden og MSC-prosedyrene, og WWF deltar direkte i, og støtter, organisasjonens pågående arbeid for å forbedre standarden. - Ingen får over natten verdens fiskerier til å bli 100 % bærekraftige, sier Jensen. - MSC er den beste mulige praktiske løsning nå og er organisert for kontinuerlig forbedring. Vi kan ikke se at kritikerne leverer alternativer som faktisk vil gi mer bærekraft, påpeker Jensen.

Miljøgevinster WWF trekker frem noen av de miljøgevinstene de mener MSC-sertifisering allerede har bidratt til: -99 prosent reduksjon i bifangst i det Sør-Afrikanske lysingfisket (hake), hvor antall sjøfugl tatt som bifangst ble redusert fra 18 000 til under 200 per år. Som følge av sertifiseringen er bifangst reguleringene nå påbudt i fisket. -Frivillig stengning av områder på de verdifulle bankområdene i det nederlandske rødspettefisket -50 prosent reduksjon i fangstene i det australske rock lobster-fisket -Krav om fullstendig bifangstdokumentasjon i det norske seifisket -Etablering av gjenoppbyggingsplan for kysttorsken med sertifiseringen av det norske fisket på torsk fra Barentshavet -Ved sertifisering av krillfisket i Antarktis er Aker BioMarine pålagt blant annet å bidra til kartlegging av effektene av fisket på økosystemet, kartlegge og dokumentere bifangst av fiskelarver, og bidra til en inndeling av fisket i mindre kvoteenheter.

Mindre bærekraft uten MSC Bærekraftig forvaltning av marine ressurser er helt sentralt for å sikre fremtidige matbehov, og viktigheten av havets ressurser for verdens befolkning vil bare vokse i årene som kommer. – WWF mener at MSC kontinuerlig bidrar til å anerkjenne fiskerier som jobber for bærekraft, og dette er fundamentalt for å kunne sikre en fremtid for et levende havmiljø og alle de menneskene som er avhengig av havets ressurser. I dag ville verden bli mindre bærekraftig uten MSC, avslutter Jensen i pressemeldingen.