Gravid

Nifes: Gravide bør spise MER sjømat

Legene og professorene som går ut i dagens VG og advarer mot å spise laks, får ikke støtte fra et av Norges fremste miljø på sjømatforsking. – Vår kunnskap tilsier at gravide bør spise mer sjømat, ikke mindre, sier Nifes-forsker Ingvild Eide Graff til Kyst.no

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen

Spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland Universitetssykehus i Bergen sier til VG at hun ikke anbefaler gravide, barn eller unge å spise oppdrettslaks overhode. - Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier hun.

Les: Leger og professorer: - Barn og gravide bør ikke spise oppdrettslaks

Forsker ved Nasjonalt institutt for sjømat og ernæringsforskning (Nifes) Ingvild Eide Graff er ikke enig.

- Vi anbefaler at gravide skal spise mer sjømat enn de gjør i dag. Vi vet at gravide i dag allerede spiser kun halvparten så mye fet fisk som gjennomsnittet i befolkningen gjør, derfor bør de øke inntaket, ikke redusere det, sier hun.

Les: Fet fisk er trygg mat

Fet fisk gir høyere IQ

Hun støtter derfor ikke deres påstand om i at inntak av laks er et folkehelseproblem for barn av mødre som har spist fet fisk.

- Studier fra England viser at barn av mødre som har spist mer enn 340 gram sjømat i uken er sterkere verbalt og har høyere IQ, sier hun.

Les også: - En kilo laks i uken er ingen helserisiko

- En kilo laks i uken er ingen helserisiko

Hun viser også til at FN-organisasjonen FAO hevder at de positive helseeffektene overgår de potensielt negative effektene.

- De legene som VG har snakket med møter ganske heftig motstand fra svært tungt hold, sier hun.

Miljøgiftnivåene gått kraftig ned

Graff viser også til den omfattende rapporten fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet som i 2006 gav et helhetssyn på sjømat, der innhold av miljøgifter var en av de tingene som ble drøftet. Den konkluderte også med at gravide burde spise mer sjømat.

Les også: Mindre miljøgifter i laks enn sild og makrell

- Husk også på at nivåene av miljøgifter har gått betydelig ned siden den gang som følge av øket innhold av vegetabiler i fôret, sier hun.