Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhulletmerket blir tydeligere

Forslag til revidert Nøkkelhullforskrift legges i dag ut på høring. For bransjen innebærer endringsforslagene et regelverk som er strammere, men også enklere og tydeligere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forslaget omfatter blant annet innstramming av krav til innhold av salt, mettet fett, og sukker og fullkorn i nøkkelhullprodukter. Forslaget til ny forskrift bruker nå de samme begrepene som annet regelverk på matområdet, slik at det blir enklere for produsentene å tolke regelverket riktig.

Høringsfristen er 28. mars 2014. Myndighetene vil gå gjennom alle de innkomne høringsuttalelsene, og resultatet av høringen kan medføre endringer i forslaget. De nye reglene skal brukes fra 1. januar 2016.

Nøkkelhullsmerket finner du på ferdigpakkede matvarer, fersk fisk og skalldyr i tillegg til frukt, grønnsaker og poteter. Laks.no

- Nøkkelhullordningen er felles for Norge, Sverige, Danmark og Island. Det har fra starten vært en forutsetning at nøkkelhullordningen skal være dynamisk, og at kriteriene og produktgruppene kan revideres når det kommer ny kunnskap eller når matvaremarkedet endres, sier Merethe Steen, seksjonssjef forbrukerhensyn i Mattilsynet.

-Det nåværende revisjonsarbeidet startet høsten 2011, og det er lagt ned mye arbeid både hos bransjen og hos myndighetene i Danmark, Island, Norge og Sverige gjennom revisjonsprosessen. Vi mener at forslaget som legges frem i dag er grundig, og vil tjene både bransjens og forbrukernes behov enda bedre enn merkeordningen har gjort til nå, sier Steen.

Nye nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR2012) ligger til grunn for kriteriene.

-Det er viktig å legge til rette for en merkeordning som stimulerer til produktutvikling i en sunnere retning i tråd med næringsstoffanbefalingene. Kostholdet i de nordiske landene har mange likhetstrekk, men det er også forskjeller i hvor mye vi spiser av ulike matvarer og hvordan matvarene er sammensatt. Det kan derfor være utfordrende for enkelte matvaregrupper å finne løsninger som passer like godt i alle landene. Høringsrunden vil gi oss svar på om forslagene vi legger frem er gode. Målet er å legge til rette for en ordning som påvirker forbrukerne til å velge de sunnere alternativene, fortsetter Steen.

Les mer om endringene her (ekstern lenke).