Nordiske mestere i fiskespising
Kostholdsundersøkelser viser at nordmenn spiser mer fisk enn våre naboer. Mens nordmenn topper statistikken med å spise fisk 2,3 ganger i uken havner danskene på sisteplass med 1,3 fiskemåltider i uken.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Nordmenn spiser i gjennomsnitt ca 65 gram fisk per dag. En rapport fra Fødevaredirektoratet i Danmark viser at en betydelig andel av den danske befolkningen sjelden eller aldri spiser fisk. Summen av dansker som ikke spiser fisk og de som spiser gir ett gjennomsnittstall på 17 gram fisk per dag. Opplysningene om fiskekonsum går fram i en vurdering gjort av Vitenskapskomiteen for mattrygghet på oppdrag fra Mattilsynet, skriver matportalen.no. Nord-Norge og Vestlandet på topp Bostedsstrøk har ingen betydning for fiskekonsum, men undersøkelser viser at det er store regionale forskjeller i Norge. Folk i Nord-Norge og på Vestlandet spiser mer fisk enn en gjør i andre deler av landet. Aller mest spiser de i Finnmark og Møre og Romsdal, med et snitt på 79 gram/dag. Telemarkinger og Østfoldinger spiser minst fisk, med snitt på 56 gram/dag. Det spises mest fisk blant eldre mennesker i aldersgruppen 60-69 år. Menn spiser mer og kvinner mindre enn gjennomsnittet i alle aldersgrupper. Kvinner i fruktbar alder spiser betydelig mindre fisk enn gjennomsnittet av den voksne befolkningen. Denne gruppen spiser i snitt 46 gram per/dag, noe som tilsvarer 1,6 måltider per uke. Når det gjelder barn viser undersøkelser at 2-åringer jevnt over spiser noe fisk, mens en stor andel blant 4-, 9- og 13-åringer aldri spiser fisk og annen sjømat. Undersøkelser har også vist at det er et betydelig høyere fiskekonsum blant folk som oppgir at de legger vekt på å ha et sunt kosthold. Særnorsk med mye fisk som pålegg Ca. 2/3 av det norske fiskekonsumet består av magre fiskeslag og farsevarer og ca. 1/3 av fete fiskeslag. Skalldyr, hovedsakelig reker, utgjør ca. 10 prosent. Konsumet av fisk i form av pålegg er relativt høyt i Norge i forhold til andre land. Av det totale konsumet av fisk og annen sjømat utgjør fiskepålegg 17 prosent for menn og 14 prosent for kvinner. Hos norske 4-åringer representerer pålegg ca. 11 prosent av det totale fiskekonsumet, og hos 2-åringer hele 20 prosent. Dette forklares av vårt høye brødkonsum, som er særegent for norsk kosthold. Fiskepålegget utgjøres hovedsakelig av fet fisk. Det høye konsumet av tran, spesielt blant spedbarn, er unikt for det norske kostholdet. Kjøtt er den mest sentrale ingrediensen i det norske middagsmåltidet, selv om konsumet er langt lavere enn i resten av Europa. Gjennomsnittlig konsum av kjøtt og kjøttprodukter i Norge er106 gram/person /dag (fiskekonsumet er som nevnt 65 gram/person/dag). Undersøkelser viser også at nordmenn langt oftere velger fisk til hverdagsmat enn i helgene. Mager fisk spises med smør Fisk er sunt, men sammensetning av fiskemåltidene kan redusere helsegevinstene. I Spania spises mager fisk gjerne sammen med tomater og olivenolje. I Norge spises slik fisk ofte med margarin (herdet fett) eller smør til. Undersøkelser har vist at enkelte som har høyt inntak av mager fisk også har forhøyet serumkolesterol.