Daglig leder Lars Jørgen Ulvan i Nordland Rensefisk sjekker til rognkjeksen deres på anlegget. Foto: Nordland Rensefisk.
Daglig leder Lars Jørgen Ulvan i Nordland Rensefisk sjekker til rognkjeksen deres på anlegget. Foto: Nordland Rensefisk.

Nordland Rensefisk: – Produserer ikke nok rognkjeks

- Vi klarer ikke produsere nok rognkjeks i år, men til neste år håper vi at produksjonen skal være mye større og dekke behovet til våre eiere, sier daglig leder Lars Jørgen Ulvan i Nordland Rensefisk.

Publisert

Daglig leder Lars Jørgen Ulvan forklarer at de foreløpig ikke har kapasitet til å produsere nok rognkjeks til sine seks lakseprodusent eiere: Nova Sea, Marine Harvest, SinkabergHansen, Midt-Norsk Havbruk, Bjørøya og SalmoNor. 

Han håper at en utvidelse av produksjonslokalet på lokaliteten Lovund, vil gi rensefisk-selskapet en større og bedre kapasitet.

Foto: Nordland Rensefisk.
Foto: Nordland Rensefisk.

- Vi skal begynne å bygge ut anlegget vårt på Lovund snart, noe som vil gi oss mer plass. Rognkjeksen trenger mye plass og det håper vi å gi den etter hvert. Vi vil få en markant økning i produksjonen men nøyaktig hvor mye er vanskelig å si enda, forklarer han.

Les også: - Utfordringer i rognkjeksdrift er godt vann og nok vann

- Per dags dato har vi nok levert rundt en million rognkjeks, men innen året er omme vil vi gjerne lande på halvannen million rognkjeks, sier Ulvan til Kyst.no.

Til egne eiere

Han forteller at selskapet har kontinuerlig drift. Det legges inn egg og ferdigstilles rognkjeks nesten hele tiden og fisken selges kun til egne eiere.

- Vi har leveringsklar rognkjeks jevnt hele året. Fisken vi produserer skal settes ut fra Nord -Trøndelag og hele veien opp til Bodø på mange forskjellige lokaliteter langs kysten. Fisken skal til det ekte Midt-Norge, sier han med et smil.

Les også: Rognkjeks-veteran satser på oppdrett

- Vi må huske på at rognkjeks produksjonen er en ung bransje og det er mye som gjenstår å lære og utvikle videre. Vi kan alltids si at vi vil produsere mye mer rognkjeks, men det skal gjøres også, sier han.

Utfordringer de ser i produksjonen er en stor nok egg-tilgang til enhver tid, samt finpussing av detaljer i produksjonen og en god jevn vanntilførsel.

Les også: - Første storskala RAS-anlegg til rognkjeks

Mange utfordringer

For å få et best mulig produksjonsutbytte tor den daglige lederen, de må løse mange utfordringer som stabil eggtilførsel, rette vaksiner og en stabil produksjon der både utstyr og rutiner fungerer. 

- Vi klarer ikke produsere nok rognkjeks i år, men til neste år håper vi at produksjonen skal være mye større og dekke behovet til våre eiere, sier daglig leder Lars Jørgen Ulvan til Kyst.no.  Foto: Nordland Rensefisk AS
- Vi klarer ikke produsere nok rognkjeks i år, men til neste år håper vi at produksjonen skal være mye større og dekke behovet til våre eiere, sier daglig leder Lars Jørgen Ulvan til Kyst.no. Foto: Nordland Rensefisk AS

- Etterspørselen er stor, vi dekker ikke behovet til våre eiere, men sammen med Namdal Rensefisk som eies av Bjørøya og noen av våre andre eiere vil vi produserer nok til å dekke behovet for våre eiere, sier Ulvan.

Han tror at så lenge det er strenge lusekrav på fisken, er rognkjeksen til for å bli.

- Jeg ser ikke at behovet for rognkjeks og annen rensefisk vil forsvinne. Det er en trygg måte å avluse på og gjerne brukt i en kombinasjon med andre leppefisker/rensefisk, laser, lusekjørt, lysstyring og undervannsfôring og andre verktøy er dette fremtiden, avslutter han.

Les også: - Alle vil ha mer rognkjeks