lofoten sushi

Nordmenn spiste sushi for 790 millioner

Den sosiale delematen er fortsatt populær, men nå lager enda flere sushi hjemme.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lisbeth Bjørvig Hansen. Foto: Norges sjømatråd

Siden sushi kom skikkelig på markedet i Norge for ti år siden, har antall sushirestauranter økt fra 72 til 282. Det viser den fersk konsumrapporten «Sushi 2014» fra Norges Sjømatråd.

Omsetningen i totalmarkedet for sushi var cirka 790 millioner kroner i 2014, mens det året før var på cirka 721 millioner kroner.

– Det tilsvarer en økning på 10 prosent fra 2013 til 2014, sier markedssjef Lisbeth Bjørvig Hansen i Sjømatrådet til VG.

– Storhusholdningsmarkedet omsatte sushi for 588 millioner kroner i 2014, forteller Bjørvig Hansen.

Selv om vi i snart et tiår har spist sushi på restauranter, nådde etterspørselen nye høyder da sushien ble tilgjengelig i dagligvarebutikkene i 2006, via salget av ferdige sushi-brett. Ifølge Sjømatrådets konsumrapport har veksten vært på hele 341 prosent på disse årene.

Etter at norsk laks ble introdusert for japanske kokker for nøyaktig 30 år siden, har råvaren hatt en betydelig rolle i utbredelsen av den eldgamle mattradisjonen.

– Laksen spiller en sentral rolle i sushi som en global og voksende trend, sier hun.

I fjor slo norsk lakseeksport til Japan nye rekorder, da det ble solgt laks for 1,7 milliarder kroner.