
Norge produserer verdens beste østers
Dette mener i alle fall Eivind Bergtun fra Bømlo Skjell AS. Norge leverer flatøsters i verdensklassen, og de går til gourmetmarkedene. Der har den fått fantastisk mottagelse.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Elisabeth Nodland - Grunnen til at vi kan skryte på oss ekstra god kvalitet, er at norsk østers har en spesiell god smak og konsistens grunnet våre gunstige dyrkningsforhold, sier Bergtun til Norsk fiskeoppdrett / kyst.no. Flatøstersen er regnet som en av verdens mest eksklusive østersarter, og vokser mye seinere her enn i andre land på grunn av det kalde vannet. Dette har spesielt mye å si for konsistensen på skjellet, og det gir den norske østersen en bedre kvalitet. NET Østers Så å si alle som driver med østers i Norge er med i nettverket, NET Østers. - Nå er vi 44 mer eller mindre aktive dyrkere, sier Bergtun, og vi er en samlet næring fra Lillesand til Ålesund som jobber godt i lag. Dyrkningsteknologien står i fokus, og det er viktig å ha kontroll på hele verdikjeden fra yngel til marked for å sikre best mulig kvalitet. - Vi bygger stein på stein, og selv om viktige grunnsteiner nå begynner å komme på plass, er vi bevisst på å ikke ekspandere raskere enn at vi samtidig klarer å optimaliserer hele verdikjeden, sier Bergtun. Markedet Det er også viktig å tenke marked. I dag går mesteparten av produksjonen til restauranter i Oslo, Bergen og Stavanger, samt noe til de fineste fiskediskene i butikk. - Vi har ikke begynt å eksportere til utlandet riktig ennå, sier Bergtun, men fra neste sesong regner vi med å starte eksport til utvalgte segmenter i det Europeiske markedet. Vi har sendt ut flere prøver til potensielle kunder og tilbakemeldingene har vært svært lovende. Pris og mengde I 2007 ble det satt ut 600 000 yngel, og disse er klar for høsting om 3-4 år. Volumene vil kunne økes betydelig i årene fremover. Prisen for østersen er også god. -Vi får 160 kr kiloen FOB Bømlo, noe som er en svært akseptabel pris med tanke på at vi ikke har fôrkostnader under produksjonen, men produserer direkte fra sjøens eget planteplankton, mener Bergtun. Han presiserer at mengdene som produseres fremdeles er små selv om de har høstet betydelige kvanta. -All tilgjengelig konsumøsters er solgt for fjerde året på rad, og vi kunne solgt mye mer dersom næringen produserte mer.