Norges beste røykeri
Sølv i røyk i 1997. Gull i gravet i 1998. Sølv i gravet i 1999. Gull i røykelaks i 2000. Holmefjord Fryseri er med dette de desidert mestvinnende foredlingsbedriftene i norgesmesterskapet i røykt og gravet laks. Ingen andre har heller vunnet i begge klassene. Hvordan er det mulig å til stadighet ligge helt i toppen i denne knivskarpe konkurransen. Vi måtte simpelthen bare inn til Eikelandsosen sør for Bergen for å se selv.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
En ikke unaturlig nok strålende, daglig leder Arild Heggland tar i mot Norsk Fiskeoppdrett når vi titter inn døren til fabrikkutsalget. Blomsterhilsene står på bordet, og i front henger de tidligere utmerkelsene. Det er mandag og kun tre døgn siden seieren var en realitet, så den siste plaketten har ennå ikke rukket å bli skrudd opp. Kundene som kommer innom for å kjøpe seg en røykelaksside har hørt ryktet. - Det kom ikke som noen overraskelse, sier en av dem tørt. Han hadde tydeligvis handlet der før. Hos Holmefjord Fryseri AS er det uten tvil kvalitet og ikke kvantitet som teller. For det er ikke store trailerlass med fisk som ruller ut hver dag. - Den 9. ansatte begynte i dag, forteller Arild Heggland, og viser meg inn i lokalene. Her er hele bedriften minus en, sier han, og peker på en håndfull mennesker som jobber med dagens produksjon. En fileterer, to napper bein - for hånd, en salter fisk som skal til røyking, to kapper filetstykker i 150 grams stykker og en kjører pallejekken. Det er alt. Men de er Norges beste lakserøykere. - En av grunnen til at vi har gjort det så bra er at vi har en så trofast arbeidsstokk. Her er liten gjennomtrekk. Folkene her kan faget sitt, skryter Heggkand. Han forklarer at siden de er så få, må alle gjøre alt. Dermed blir det mange og varierte arbeidsoppgaver. Det lave antallet med personell betyr også at støynivået er minimalt. Hørselsvern er ikke nødvendig, og folk står og småprater over fisken. For en utenforstående virker det som et rett trivelig sted å jobbe. - Det er litt av filosofien min at det skal være en hyggelig arbeidsplass, der kvalitetshåndverk kommer foran drepende høyt tempo, sier Heggland. Håndarbeid Heggland fremhever også håndarbeidet som en av de andre faktorene som har gitt dem suksess i konkurransen. - Injeksjonssalting hva er det??, kommer det nesten fornærmet, når vi forsiktig antyder at slikt driver de vel ikke med her. - Her salter vi for hånd, og vi røyker med tradisjonell flis, sier han. Fisken kjøper de utelukkende fra Bolaks som også har tilholdssted i samme kommune. Kanskje ikke så rart når eierne av Holmefjord Fryseri, Trygve Holmefjord og familie, er medeier i Bolaks. - Men fisken vi får er av ypperste sort, og vi bruker kun superior, sier Heggland. I tillegg blir fisken sortert etter filetering. Kun den aller beste ender opp som røykt og gravet laks. Resten går til filetproduksjon, sier han. Mest til nærområdene Bedriften selger det aller meste på innenlandsmarkedet. Fileten går det mye av til hotellene rundt Hardangervidden. - Mang en fjellvandrer har spist vår laks der, sier han. To ganger i uken kjører de egen bil med laks til butikker i Bergensområdet. I tillegg selger de mye fra fabrikkutsalget. - Faktisk er det vår største "kunde", sier Heggland. - Her kommer det ikke bare lokale folk, men også mange Bergensere med hytte i området kommer innom. I tillegg er det mange turister som handler her sommerstid, sier han. Laks i ulike varianter I varesortimentet har de foruten tradisjonell røykelaks, også pepperlaks, varmrøykt pepperlaks, laksefilet, laksekoteletter og reker i egenprodusert lake. Og for ikke å forglemme gravlaks laget på en av bedriftens grunnleggere, Magnhild Holmefjords hemmelige notater. - Vi skulle nesten ha hatt ølbevilling her, så vi kunne solgt øl med den varmrøykte pepperlaksen. Det er en fantastisk kombinasjon, sier han på en slik måte at smaksløkene skriker etter stimuli Overlever høye laksepriser Holmefjord Fryseri AS bearbeidet i 1999 ca 200 tonn råstoff. - Det ser ut til at volumet blir det samme i år, men til nå i år har vi hatt 30 % mer i verdi på våre produkter enn i fjor, som var et rekordår, sier Heggland. Omsetningen i fjor var på 7,5 millioner kroner, med et overskudd på 0,5 millioner. Resultatet er imidlertid ikke Heggland helt fornøyd med. - Jeg har satt et eget mål på at resultatet skal være mellom 10 og 20 %. Så pass bør en så liten bedrift som vår ha både for å ha litt å rutte med, og for å ha noe i bakhånd, sier han. De økte lakseprisene har også satt sine spor i regnskapene hans, men han bedyrer at de er til å leve med. - Vi har tatt noe igjen i form av økte priser på våre varer, men foreløpig har vi ikke att alt. Det blir et spørsmål om hva du tør å gjøre, og hvor raskt du skal gjøre det. Imidlertid tror han ikke på at de høye prisene vil vare over lengre tid. - En må huske på at det ikke er oppdretternes dyktighet som har gitt dem så høye priser. Det er snarere de reguleringer og bånd som er langt på næringen i form av bl.a. konsesjoner og fôrkvoter som har besørget det, understreker han. Nisje Heggland ser ikke for seg at produksjonen skal gå i taket som følge av utmerkelsene bedriften har fått, og tror heller de vil vokse jevnt og trutt. - Akkurat nå er vi inne i en omstillingsfase fra der bedriften ble drevet mye på dugnad av fire ansatte, der to var eiere, til en regulær industribedrift. Vi har spesialisert oss i en nisje. Derfor vil vi heller ikke kaste oss inn i kampen om nye konsesjoner når det slaget snart skal stå. Vårt mål er å drive best, ikke mest, påpeker han. For meg må de gjøre hva de vil, bare de fortsetter å lage like god røykelaks. For den er sin tittel verdig.