
Norsk laks inspirerer unge kinesere
Kinas unge kokker finner ny inspirasjon i norsk sjømat. Det var tydelig under to store konkurranser i Hong Kong i høst, melder Norges sjømatråd.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
«Hong Kong Young Chef Challenge» og «Escoffiers Youth Hope Challenge»regnes som to av de viktigste arena for unge, ambisiøse kokker i regionen. Norges sjømatråd er bidragsyter begge steder.

– Vi merker tydelig at vår tilstedeværelse bidrar til å skape gode ambassadører for norsk sjømat. Norsk sjømat, laks i særdeleshet, har en solid posisjon og prefereres i Hong Kong, sier fiskeriutsending Sigmund Bjørgo i Kina.
I begge konkurransene var norsk laks en sentral ingrediens.
– Norsk laks begeistrer. Særlig når vi kan fortelle en troverdig historie om hva som ligger bak. Unge kokker er ekstremt opptatt av bærekraft og opphav, sier Bjørgo.
Les også: Kina: - Ny norsk regjering endrer ingenting
Klar for innovasjon
Norges sjømatråd har vært sponsor for «Hong Kong Young Chef Challenge» i seks år. Det har gitt et verdifullt samarbeid med Hong Kongs ledende kokkeskole, HITDC, og «Hong Kong Chef Association». Årets begivenhet bestod at et kurs, samt en avsluttende konkurranse, med laks som hovedingrediens. Den kinesiske kokken Jin Liang og finske Jaakko Sorsa, som er president i Hong Kong Escoffier Association og driver restauranten FINDS (som står for Finland, Island, Norge, Danmark, Sverige), ledet skoleringen.
– Det gir mye goodwill i hele kokkemiljøet når Norges sjømatråd på denne måten backer unge kokker. Hong Kong er et modent marked, klar for innovasjon. Her bidrar Norges sjømatråd, sier Bjørgo.
Les også: Norsk tankteknologi til Kina

Riktig strategi
Den asiatiske finalen «Escoffiers Youth Hope Challenge» ble avholdt uken etterpå. Unge kokketalenter fra Kina, Hong Kong, Vietnam, Macao, Thailand, Singapore, Japan og Filipinene konkurrerte seg gjennom tre krevende retter.
– Nivået er skyhøyt, derfor fungerer bare de beste råvarene. Deltakerne ble presentert for norske blåskjell, kamskjell og laks, og igjennom hele arrangementet hadde norsk sjømat en bred plass, sier Sigmund Bjørgo.
Han er trygg på at strategien med å forankre den norske sjømatens kvaliteter direkte hos unge kokker i det asiatiske kjøkken, gjør en forskjell.