Norsk laks på menyen til kinesisk nyttår

Den 18. februar 2007 er årets første dag i følge kinesisk tidsregningen. Da går kineserne fra Hundens år og inn i Grisens år. Nyttårsfeiringen, som varer fra 8. februar til 4. mars, er den viktigste og lengste av alle kinesiske festivaler. Og laks bringer lykke inn i det nye året!

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen er det tradisjon å samle familien til store måltider. I tillegg er det tradisjon at arbeidsgivere inviterer sine ansatte ut på stor middag. Norsk laks er kronen på verket For mange familier er ikke nyttårsfeiringen komplett uten Yu Sheng – en tradisjonell rett som bringer lykke og velstand inn i det nye året. Det er en salat hovedsakelig bestående av rå sjømat, fint kuttede grønnsaker, peanøtter, ingefær og annet godt. Men den gylne kronen på verket er rå fisk, og det er her norsk laks kommer til sin fulle rett. Gammel tradisjon får nytt liv I forbindelse med nyttår serverer restauranter og hoteller tradisjonelle kinesiske retter som skal symbolisere lykke. Slike retter selges også i super- og hypermarkeder. Eksportutvalget for fisk (EFF) gir i samarbeid med hoteller, restauranter og dagligvarehandelen nytt liv til den gamle kinesiske nyttårstradisjonen, med norsk laks som hovedingrediens. På det fasjonable hotellet Raffles The Plaza i Singapore er norsk laks hovedingrediensen i deres luksuriøse versjon av Yu Sheng. EFF har jobbet lenge med å innføre norsk laks på utsalgssteder som fører Yu Sheng. Bruken av laks i denne retten har gitt nytt liv til en lang tradisjon som nesten har gått i glemmeboka. Dette er en spennende kulturutveksling der norsk laks er med på å holde ved like en gammel tradisjon. Dermed flettes norsk fiskeeksport sammen med kinesisk kultur med et godt og smakfullt resultat. To fattige brødre startet tradisjonen I Kina under Tang dynastiet (618 – 907 e.kr.) startet tradisjonen med å spise rå fisk i forbindelse med nyttårsfeiringen. I følge en legende om to fattige brødre, mener kineserne at ved å spise rå fisk sikrer de seg rikdom og lykke i det nye året. Tradisjonen startet i Guangdong-provinsen og spredde seg derifra utover til andre deler av Kina. For kineserne betyr rødfargen lykke, og det gir laksen en spesiell stilling i feiringen av nyttår.