- Næringen har et omdømmeproblem
I anledning forskningsdagene i Bergen var forskere og leger samlet for å ta debatten om miljøgifter i laksen. - Debatten er mer et omdømmeproblem, sa Nifes-forsker Ingvild Eide Graff.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Sommerens overskrifter om miljøgifter i laksen har uten tvil laget en flenge i oppdrettsnæringens allerede vaklende omdømme. Det var spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved Haukeland Universitetssykehus som startet debatten ved å fraråde barn og gravide å spise laks i Norges største avis. Siden den gang har debatten om miljøgiftinnhold i oppdrettslaksen rullet i flere forum.
Les også: Tar miljøgiftdebatten

I forbindelse med Forskningsdagene i Bergen var Nifes-forsker Ingvild Eide Graff, Havforskingsinstitutt-forsker Terje Svåsand, rådgjevar for marin forvalting hos Bellona, Sigurd Enge og kreftlege og professor på Rikshospitalet, Henrik S. Huitfeldt samlet for å ta debatten for åpent skue, skriver Bergens Tidende.
- Man burde løfte på alle steiner, ingen vil ha gift i maten. Noen hevder at rensing kan ødelegge de gode fettsyrene. Man må gjøre noe med kilden, for problemet vil vokse, innledet Sigurd Enge i Bellona.
- Forsking viser at det er farligere for gravide å la være å spise fisk. Oppdrettslaks er vesentlig mindre farlig i dag, hvis det noen gang har vært farlig. Man må ikke glømme den positive og totale coktaileffekten som fisk drar med seg, kontret Eide Graff.
Henrik S. Huitfeldt, kreftlege og professor på Rikshospitalet, hadde et annet utgangspunkt for debatten.
- Koblingen om å tåle miljøgift på grunn av andre gode helseeffekter, den skjønner jeg ikke. Jeg er mer opptatt av regelverket som avgrenser hvor mye stoff som kan være i fiskefôr, påpekte Huitfeldt.

- Et omdømmeproblem
Fokuset på dagens grenseverdier ble også et tema under debatten. Eide Graff minnet om at verdiene allerede har store sikkerhetsmarginer i seg, og at de er basert på den mengden man kan få i seg gjennom et helt liv.
- Det er helt opplagt at det er for mye avfallsstoff i havet, men grenseverdiene forteller oss hva som er trygt. Det er sunt å spise både laks og annen fet fisk i dag, sa forsker Terje Svåsand fra Havforskingsinstituttet.
- Det er kanskje mer et omdømmeproblem for næringen, fortsatte han.
Les også: Kronikk: Risikabelt å ikke spise fisk?
Les også: Marine råvarer i fokus