
Ønsker en matpolitikk for hele verdikjeden
John G. Bernander, adm. direktør i NHO mener at et sterkt politisert primærledd svekker grunnlaget for verdiskaping i norsk matindustri. Han vil ha fokus på hele verdikjeden.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Tirsdag var hele bredden i norsk matindustri som er organisert i NHO – gjennom NHO Mat og Bio, NHO Mat og Drikke og Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening – samlet i Næringslivets Hus.
NHOs administrerende direktør John G. Bernander pekte i sin innledning på at norsk matpolitikk først og fremst er rettet inn mot å regulere virksomheten til primærleddet - bonden og fiskeren – og for lite rettet mot å sikre grunnlag for norsk matindustri, skriver NHO i en pressemelding.
Negative sideeffekter - Norsk matindustri preges av at primærleddet er sterkt politisert, der formålet i begge sektorer er å sikre inntektsgrunnlaget til primærprodusenten og bosetting i distriktene. Reguleringene kan man like eller mislike, men for NHO er det avgjørende å skape forståelse for at det er noen negative sideeffekter av politikken – som høyt kostnadsnivå i landbasert verdikjede og ustabil råvaretilgang i sjømatnæringen. Det svekker grunnlaget for verdiskaping i norsk matindustri.
Norsk matpolitikk må derfor ta utgangspunkt i behovene for hele verdikjeden, ikke bare primærleddet, understreket Bernander. Han viste til at det ligger både forbrukerinteresser, næringsinteresser og samfunnsinteresser rundt det å ha en sterk, livskraftig næringsmiddelindustri i Norge. En helhetlig næringspolitikk med like stor oppmerksomhet til hele verdikjeden er derfor nødvendig:
Fragmentering -Da er det ikke bare nødvendig å se på innholdet i politikken, men også hvordan de politiske organene er organisert. I dag fragmenteres politikken ved at vi har ett departement for hver av primærnæringene, som hver for seg har hovedfokus rettet mot primærprodusentene og ikke mot samlet verdiskapning. Mens det departementet som har ansvar for verdiskapning, Næringsdepartementet, mangler virkemidler for å ivareta dette behovet. -I denne organiseringen faller matindustrien ofte mellom to stoler. For å sikre helheten, mener NHO det må til både en sterkere koordinering og klargjøring av ansvarsforhold mellom de tre departementene. Vi tror ett Næringsdepartement ville bedre ivareta disse hensyn og ber om at det vurderes seriøst, sa Bernander.