
Ønsker en mer enhetlig prøvetaking av Listeria
Det har de seneste årene vært mye oppmerksomhet rundt prøvetaking for Listeria i matbransjen. Det er behov for et mer enhetlig syn på risikovurdering og prøvetakingsregimer som effektivt bidrar til trygge produkter, melder Nofima.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I undersøkelsene Nofima har gjennomført ble det klart at det per i dag finnes store forskjeller i håndtering av listeriaprøvetaking i norsk industri, skriver Nofima på egne hjemmesider. Målet på sikt må være å få til en enhetlig forståelse av risikobasert prøvetaking som gjenspeiles i regelverk og veiledere. Inntil videre anbefales det å ha økt fokus på miljøprøvetaking siden det er disse prøvene som er best egnet for å forebygge og dermed beskytte forbrukeren fra listeriasmitte via mat. For ferdigmat uten varmebehandlingstrinn i produksjonen kan det også vurderes om det skal tas prøver av råvarer, som representerer spesiell risiko.
En risikobasert prøvetaking betyr at den enkelte bedrift benytter ressursene effektivt for å forhindre matbårne utbrudd. For Listeria vil miljøprøver være viktig, men man må være oppmerksom på at andre sykdomsfremkallende bakterier kan ha andre smitteveier som kan kreve andre rutiner for forebygging.