Thomas Rosnes Nofima

Ønsker flere lekre fiskeretter inn i norske kantiner

Fortsatt er det lite fisk å få i norske kantiner. Nå har forskere utviklet nye, attraktive seiretter for å stimulere forbruket

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fisk er sunt og inneholder mange nødvendige næringsstoffer. Stadig flere inkluderer den derfor i kostholdet. Likevel er det overraskende lite fisk som serveres i norske kantiner. – Folk vil spise fisk. Men sammenlignet med kjøtt, er utvalget lite i storkjøkkensektoren, sier forsker Jan Thomas Rosnes ved Nofima Mat i Stavanger til Forskning.no.

I prosjektet «InnovaFish» har han sammen med en gruppe forskere undersøkt hvordan omsettingen av fisk kan bli bedre. Forskerne laget retter av sei, nærmere bestemt de delene av fisken som har lav pris og vanligvis ikke går til kantinemat.

Loinen går for å være selve delikatessen, det er de rene filetstykkene uten skinn og bein. – Vi ønsket å bruke de delene som vanligvis blokkfryses etter at loinen er tatt bort. Om vi lykkes, er dette en vinn-vinn situasjon, der råstoff kan få høyere verdi samtidig med at måltidet blir rimelig, forteller Rosnes.

Sei har potensiale Rosnes mener det lave fiskeutvalget på kantinekjøkken skyldes at fisk er kostbart og vanskelig å tilberede. – Det er langt lettere med kjøtt som tåler å ligge lenge i varme kummer. Fisken har en tendens til å smuldre opp og virke mindre delikat. Man er avhengig av dyre fiskeslag for at de skal tåle dagens tilbereding, sier han til Forskning.no.

Nofima-forskerne har både utviklet et helt nytt seiprodukt og de har forsket på ulike metoder for pakking. Målet er å pakke slik at rettene er enkle å tilberede i kantinene. De har også sett på hvordan distribusjonen kan løses på best mulig måte.

Produktet har lang levetid siden det leveres i frossen tilstand. Den pakkes fersk, og trenger kun en varmebehandling før retten serveres.

Les hele saken på Forskning.no her