
Ønsker frihet til å velge GMO-fritt
Vår frihet til å velge GMO-fri mat i fremtiden er avhengig av at våre forbrukere og bønder etterspør mat, frø og fôr som ikke er genmodifisert.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I dag møtes svenske husdyrbønder for å vurdere om de skal kjøpe inn genmodifisert soya (GM) til dyrefôr eller ikke. Svenske og norske forbrukere har hittil sagt nei til GMO. På tross av dette vurderer deler av landbruket i Sverige å forlate sin restriktive linje, og gå over til GM-soya i fôr, skriver Naturvernforbundet på sine nettsider.
For å sikre tilgjengeligheten til GMO-fritt fôr må vi stå sammen.
Stor tvil blant produsenter og forbrukere rundt nytten av GM-avlingene, har gjort at knapt noen genmodifiserte avlinger dyrkes i EU. Dagens GM-avlinger favoriserer storskala kjemisk landbruk. Den dominerende kommersielle GM-dyrkingen er basert på systematisk bruk av kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel.
Dette har kjente skadevirkninger på miljø og helse, som tap av biologisk mangfold og sprøytemiddelrester i miljøet og maten, hvilket neppe er et skritt mot bærekraftig jordbruk. At dagens GM-avlinger ikke bidrar til bærekraftig utvikling betyr ikke at genteknologi ikke kan gjøre det i framtiden.
Skal våre matprodusenter kunne overleve, må vi framheve og videreutvikle de kvalitetene som ligger i vår progressive miljølovgivning, gode dyrehold og tilbakeholdenhet mot GMO, antibiotika og hormoner.Disse kvalitetene må formidles til forbrukere gjennom tydelig merking.
Per i dag merkes kun vegetabilsk mat i EU. Produkter som består av eller inneholder GMO må også merkes, slik som kjøtt eller fisk som er fôret med GMO.Hvis svenske bønder velger å bytte til GM-fôr blir markedet for GM-fritt fôr så lite at norske bønder kan få problemer med å holde sin produksjon GMO-fri.