
- Ny kunnskap om mikrosporidier som sykdoms-spreder
Mye av dødeligheten man har sett i oppdrett hos fisk som lider av CMS, HSMB og PD, har blitt knyttet opp mot en encellet parasitt, eller en såkalt mikrospridie. - Resultater fra vårt forskningsprosjekt viser at mikrosporidien ikke har noen betydning for utviklingen av disse sykdommene, sier Miriam Hamadi ved Veterinærinstituttet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Etter at den nye mikrosporidien ble oppdaget, har den blitt assosiert med sykdom hos laksefisk i oppdrett i Norge. I begynnelsen av 2009 hevdet Are Nylund ved Universitetet i Bergen at mye av dødeligheten man så i oppdrett hos fisk som led av CMS (kardiomyopatisyndrom), HSMB (hjerte- og skjelettmuskelbetennelse) og PD (pankreassykdom), sannsynligvis kunne knyttes til tilleggsinfeksjon av slike encellete parasitter som mikrosporidier er.
Les: En mikrosporidie bak laksedødelighet
Ferske forskningsresultater fra Miriam Hamadi ved Veterinærinstituttet viser derimot at det ikke er noen sammenheng mellom mikrosporidien og de sykdommene som er nevnt overfor. Dette kom frem under posterpresentasjonene som ble stilt ut under Frisk Fisk konferansen i Tromsø tidligere i år. Hamadi er en ung student og vant også prisen for beste poster.
Høsten 2008 ble det påvist flere sykdomstilfeller på oppdrettslaks i sjø med kliniske og histologiske fellestrekk. I alt ble det i 2008 påvist 25 tilfeller som var geografisk spredt fra Rogaland til Møre og Romsdal, skriver Hamadi i sin posterpresentasjon. Det ble også registrert tap på opp til 20 prosent samt tapt tilvekst som følge av disse sykdomstilfellene. Sykdomsårsaken var vanskelig å definere og den epidemiske forandringen som man så om høsten fikk kallenavnet ”haustsjuka”. Senere er det vist at en mikrosporidie sim tidligere er kjent fra lakselus, infiserer laks med ”haustsjuka”. Navnene Desmozoon lepeophtherii og Paranucleospora theridion er foreslått for denne parasitten.
Ingen betydning for utviklingen av HSMB, CMS og PD I forsøket ble det tatt utgangspunkt i parafininnstøpt materiale fra prøver innsendt til Veterinærinstituttet. Materialet ble hentet fra prøver diagnostisert med HSMB, CMS, PGI (Proliferativ gjellebetennelse), PD og ”haustsjuka”. Materiale er hentet inn fra årene 2005, 2008 og 2009. Resultatet for PD, HSMB og PGI materialet viser at vevsprøvene hadde en høyest tilstedeværelse av D. lepeophtherii i 2008. Dette sammenfaller med tilstedeværelsen av ”haustsjuka”, skriver Hamadi. Videre indikerer resultatene at D. lepeophtherii har liten betydning for HSMB, CMS og PD. For PGI ønsker ikke Hamadi å utelukke at mikrisporidien kan ha en betydning.