Odd Magne Rødseth
Odd Magne Rødseth

Ny rognssorterer lansert

Kyrksæterøra: Aquagen lanserte i går ny teknologi som revolusjonerer sortering av egg. – Raskere og mer nøyaktig sortering, som er langt mer skånsom for eggene, er blant gevinstene, forteller adm dir i Aquagen, Odd Magne Rødseth.

Publisert

Pål Mugaas Jensen Den nye sorteringsmaskinen er utviklet i samarbeid med Sintef fiskeri og havbruk og teknologibedriften Maskon AS og med støtte fra Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd, og er basert på en ny teknologi man kaller ”maskinsyn”.

 
Rognsorterer Aquagen (Rettighetshaver: PMJ)
Rognsorterer Aquagen (Rettighetshaver: PMJ)

Aquagen har i Samarneid med Sintef og Maskon AS utviklet en maskin som sorterer rogn basert på "maskinsyn". I går ble den for første gang vist frem for pressen.

Maskinen tar bilde av hvert eneste rognkorn og en datamaskin vurderer innholdet i det. Dermed kan man sortere ut rognkorn som enten ikke er befruktet eller der lakse-fosteret ikke har utviklet seg som det skal. Det er spesielt utviklingen av rimelig, stor og tilgjengelig datakraft som har gjort det mulig å få dette til i en kommersiell skala. - På feltet rognsortering har teknologiutvikingen nærmest stått stille i 40 år. Det vi har fått oss nå representerer et kvantesprang innen sortering av Rogn. Det vi har måttet bruke flere ti-talls mennesker for å gjøre manuelt, vil denne maskinen med sine over 100 000 egg i timen, kunne gjøre på kortere tid og med et bedre resultat. I tillegg vil det hele foregå langt mer skånsomt for eggene, sier Rødseth. Og der man inntil nå har gjort som torghandlerne som selger moreller, solgt de små runde kostbarhetene ved hjelp av litermål, vil man nå kunne få ut rapporter på eksakt antall egg og med gjennomsnittstørrelse. - Den nye teknologien vil bidra til mer kvalitetssikret og dokumenterbar produksjon som har betydning for flere ledd i verdikjeden, sier Rødseth. Les mer om den nye rognsortereren i neste nummer av Norsk Fiskeoppdrett (nr 6).

 

30 rognkorn fortograferes og analyseres i sekundet og dårlige rognkorn sorteres bort. Med den nye maksinen kan dette gjøres betydelig raskere og mer nøyaktig enn om det må gjøres manuelt, og man kan få vite nøyaktig hvor mange antall rognkorn settefiskprodusenten får.

Rognsorterer Aquagen (Rettighetshaver: PMJ)
Rognsorterer Aquagen (Rettighetshaver: PMJ)