Nytt ?vindu? mot fiskefôrets indre
Forskningssamarbeid mellom SINTEF og den internasjonale fôrgiganten Ewos har resultert i en ny og kostnadsbesparende metode for kvalitetskontroll av fiskefôr. Ewos norske produksjonsselskap er først ute med å ta nyvinningen i bruk, står det i en pressemelding.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Metoden gjør det mulig å måle protein-, karbohydrat-, fett- og vanninnhold i fôret raskt og nøyaktig ? ved hjelp av analyseteknikken NMR (kjernemagnetisk resonans). ? Bruk av NMR gir fôrprodusentene en rekke fordeler sammenliknet med andre metoder som kan brukes til kontroll av fôrets innhold, opplyser sivilingeniør Emil Veliyulin ved SINTEF Fiskeri og havbruk. Moderne instrumenter basert på NMR gir raske analyser. NMR-metoden gjør det også unødvendig å male opp fôrpartiklene for å få dem analysert, og dette øker nøyaktigheten. Moderne NMR-instrumenter er i tillegg automatisert. Derfor kan de fleste rutinetester utføres av ufaglært personell. Hyppige kalibreringer av måleutstyr, som er nødvendig ved flere konkurrerende metoder, unngås også. Norske Ewos AS har underveis i utviklingsarbeidet testet ut metoden ved flere av sine fabrikker. Selskapet er Norges største produsent av fiskefôr og inngår i Ewos-gruppen, som er verdens største produsent av fôr til oppdrettslaks og ?ørret. Ewos AS har fire fôrfabrikker i Norge.