Oddekalv Ruben
Oddekalv Ruben

- Omdømmet er bedret

Tromsø: På tross av at Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen ble møtt av krav om lukket anlegg fra Miljøvernforbundet under FHLs generalforsamling, påpeker Bremnes Seashore at næringens ømdømme er bedre enn på lenge.

Publisert

Henrik Wiedswang Horjen

På tross av at 2011 var et særdeles godt år for norsk oppdrett- og fiskerinæring, var likevel året et tilbakeslag hva gjelder rømning. De 378 000 rømte fiskene i 2011 var det høyeste antall siden 2006, hvilket har fått kritikerne til å kaste mer vann på møllen til å redusere miljøbelastningen.

Utenfor Radisson SAS-hotellet i Tromsø proklamerte miljøvernaktivist Ruben Oddekalv mot at man bør tette anleggene for å forhindre fremtidig rømning.

- Det er på tide at næringen slutter å tåkelegge problematikken rundt oppdrett, og heller ta problemet på alvor, sier miljøvernaktivist Ruben Oddekalv.

- De problemene næringen har i dag må løses. Lukkes anleggene er det næringen selv som må ta konsekvensen om det går galt. Slik det er nå får feil ved anleggene konsekvenser for hele kysten, sier Oddekalv.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Oddekalv Ruben
Oddekalv Ruben

AKTIVIST: Ruben Oddekalv og Miljøvernforbundet vil tette anleggene. På FHLs generalforsamling sto han opptrådt utenfor konferansehotellet.

Beklager rømningstall

Styreleder i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Gunnar Domstein innledet generalforsamlingen i Tromsø med å fortelle om Norges unike posisjon som sjømatnasjon, beklaget han også at man hva gjelder rømning opplevde en tilbakegang i 2011.

- At rømingstallene økte i 2010 og 2011 er sterkt beklagelig. Vi vil jobbe med en kompetanseheving for å forhindre dette, uttalte Domstein fra podiet på generalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under bildet..

FHLs generalforsamling
FHLs generalforsamling

PÅ BEDRINGENS VEI: Tilhørerne på SAS-hotellet fikk høre oppdrettsjef i Bremnes Seashore snakke om hvordan omdømme til næringen er forbedret.

Må holde orden i eget hus

Like fullt skinte det gjennom at sett bort i fra rømningstallene er tendensen positiv for norsk havbruksnæring. Oppdrettsjef i Bremnes Seashore, Geir Magne Knutsen, fremhevet at på tross av rømningsuhell er den generelle oppfatningen av bransjen forbedret.

- Det aller viktigste blir å holde orden i eget hus. Næringen vår har opplevd kritikk hva gjelder omdømme de siste årene, men vi ser nå at vi er på riktig vei og er kommet langt på flere området. Det arbeidet er det bare å fortsette, sier Knutsen.