Omega-3 fra gris

Amerikanske forskere har lykkes med å skape griser som produserer omega-3 fettsyrer. Forskningen representerer et gjennombrudd både for svineoppdretterne og for helsebevisste forbrukere som søker alternative omega-3-kilder, tror forskerne.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kristian Landmark Skaar

Amerikanske forskere har for første gang lykkes med å skape såkalte transgene griser som produserer omega-3 fettsyrer. Omega-3 fettsyrene er kjent for å ha positiv effekt på hjertefunksjonen hos mennesker, i tillegg til å redusere sjansen for hjerte- og karsykdommer. Hittil har eneste kilde til disse fettsyrene vært gjennom inntak av fet fisk og gjennom inntak av ulike kosttilskudd. Nå kan det imidlertid se ut som om svinekjøtt i fremtiden også kan bli en kilde til de sunne fettsyrene, skal vi tro de amerikanske forskerne.
Sunnere enn laks og tunfisk
Den amerikanske forskergruppen som har publisert resultatene i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Biotechnology mener forskningsresultatene også kan bedre forståelsen av hjerte- og karfunksjonen, ikke bare hos griser, men også blant mennesker.
- Griser og mennesker har ganske lik fysiologi. Vi kan derfor bruke disse dyrene som en modell for å se hva som skjer med hjerte-helsen hvis vi øker nivået av omega-3 i kroppen, sier Dr. Prather, professor ved universitetet i Missouri og medforfatter av artikkelen. Han ser også flere fordeler dersom grisene blir satt inn i kommersielt landbruk.
- For det første, kan grisene siden de har et sunnere hjerte, leve lenger og dermed redusere svinnet til bonden. I tillegg kan grisene bli et sunnere dyr for humant konsum, sier Dr. Prather.
- Mens fisk, og da spesielt laks og tunfisk, er de beste kildene til omega-3, har vi samtidig fått grenseverdier for anbefalt inntak grunnet blant annet høyt innhold av kvikksølv. Disse transgene grisene kan derfor bli en alternativ kilde til omega-3, legger Dr. Dai, professor ved universitetet i Pittsburgh, til.