
Oppdrett fører til økologisk belastning
Verdens totale "økologiske fotavtrykk" overstiger nå jordas evne til å fornye de ressurser vi forbruker med 30 prosent, viser nye tall fra WWF. Oppdrett får mye av skylden.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
WWFs Living Planet Report utgis annethvert år og beskriver den økologiske belastningen for gjennomsnittsborgeren i verdens land ved å beregne det såkalte økologiske fotavtrykk. Rapporten viser illevarslende tall for verdens forbruk av fornybare ressurser: Menneskehetens økologiske fotavtrykk er nå 30 prosent større enn hva som er bærekraftig. For bare to år siden var tilsvarende tall 25 prosent, i 2004 var det 21 prosent. - Hvis alle hadde hatt samme forbruk som gjennomsnittsnordmannen, ville vi trengt tre og en halv jordklode, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF i en artikkel på WWF sine hjemmesider. Men om vi alle hadde vært kinesere, så hadde det gått bra med den ene vi har, legger han til. Gjennomsnittsnordmannen har nå verdens åttende største økologiske fotavtrykk, slått kun av land som De forende arabiske emirater, USA, Kuwait, Canada og Danmark. I forrige rapport (2006) var Norge på 10. plass.
Oppdrett får mye av skylden - Oppdrettsnæringen har et svært stort forbruk av villfisk til fiskefôr, og dette er en av årsakene til at Norge har det største økologiske fotavtrykket på fiskeriressurser i verden, sier Hansson. Et enkelt regnestykke viser at dersom nordmenn hadde spist den fisken som brukes til fiskefôr direkte, i stedet for å bruke den til å produsere og eksportere oppdrettslaks, så ville hver nordmann spist en kilo fisk om dagen!
- Rapporten konkluderer med at det er lite sannsynlig at FN når målet sitt om å redusere tapet av biologisk mangfold, sier Hansson. Norge ligger svært dårlig an i forhold til sitt mål, men den nye naturmangfoldloven som Regjeringen skal legge frem for Stortinget før jul, kan bli et langt skritt i riktig retning dersom den blir streng nok, avslutter Hansson.