
Oppdretterne tar ansvar for bærekraft
Havbruksnæringen i Rogaland starter nå et marint overvåkningsprosjekt som vil gå over ti år. Målet er en systematisk overvåkning av fjordområdene i Ryfylke for å dokumentere et bærekraftig fjordmiljø.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Elisabeth Nodland - Det var Marine Harvest som initierte prosjektet, men det skulle vise seg at dette arbeidet var til interesse for hele næringen i Rogaland. På næringens eget initiativ har Blue Planet fått i oppdrag å koordinere dette prosjektet videre, sier Eivind Helland, daglig leder i Blue Planet.
- Oppdrettsnæringen har blitt tildelt en rettighet til å benytte fellesarealer til produksjon av sunne og næringsrike produkter og det en selvfølge at en slik produksjon er bærekraftig, sier Helland. Akvakultur produksjon bidrar med tilførsel av blant annet nitrogen og fosfor. Gjennom prosjektet vil det bli skaffet langtidsserier av næringssalt konsentrasjoner, oversikt over bunnhabitater og statusen for makroalger. Alt dette er med på å dokumentere og bekrefte at næringen opererer i henhold til de forventinger som stilles.
Langsiktig kartlegging - Det næringen nå tar tak i er en langsiktig kartlegging og overvåkning av næringssalter, bunnhabitater og makroalger i Ryfylke bassenget, forteller Helland. I mange områder, blant annet i Skagerrak er sukkertaren på vei til å forsvinne, uten at man vet med sikkerhet hva som er årsaken Dette er også i områder som er helt uten oppdrett, understreker han.
- Vi/ næringen ønsker vitenskaplig å dokumentere statusen på situasjonen i våre områder og se på utviklingen over tid. Overvåkingsprogrammet er et "føre var", samtidig som det vil gi et enormt datagrunnlag for tilstanden i Ryfylkefjorden. Anerkjente metoder vil bli brukt for å analysere dataene og Blue Planet kommer til å leie inn en tredjepart til dette arbeidet. Det kommer til å bli tatt månedlige prøver og analyser, så det er et svært omfattende prosjekt, sier Helland. I tillegg jobbes det med å få på plass en egen hjemmeside hvor de månedlige dataene vil offentliggjøres. Prøvene som blir tatt blir tatt på samme sted hver gang og hvert tredje år vil vi ha en evaluering av arbeidet. Det er viktig å kunne sette noen milepæler og utarbeide veien videre underveis. EU's vanndirektiv vil bli implementert i 2012 og resultatene i prosjektet vil gi en vitenskapelig dokumentasjon for status i Ryfylke bassenget i god tid før aktuelle implementeringen.
Prosjektet delfinansieres av næringen selv, samtidig som det er blitt søkt om offentlige midler.
Positivt for næringen - Jeg synes det er svært positivt at næringen selv har tatt initiativ til dette arbeidet, sier Helland. Dette viser at de ønsker å dokumentere at oppdrett drives på en bærekraftig og sunn måte uten å gi varige skader på miljøet. Alt det negative fokuset næringen har fått i media den siste tiden aktualiserer dette arbeidet ytterligere. Bildet er som regel mer nyansert/ballansert enn det som fremstilles i media, dette arbeidet blir derfor en bekreftelse på nettopp det.