Engelsen, Rolf

Oppdrettshjelp til tsunamiofre

Norsk oppdrettsteknologi er med på å bygge opp og modernisere havbruket som tsunamien raserte i Thailand i julehelgen 2004. Fisken vokser svært godt og dagsrekorden for utfôring er 8,5 prosent av biomassen.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

-Før tsunamien 2. dag jul 2004 hadde Thailand et omfattende, lavteknologisk marint oppdrett. Langs Andaman kysten ble merdanleggene revet i stykker av tsunamibølgene, forteller Rolf Engelsen i Bergen. Det var han som hadde ideen til prosjektet. Nå er han norsk prosjektleder. -Støtte til gjenoppbygging og videreutvikling i regi av Havforskningsinstituttet var et av de første norske bistandsprosjektene til tsunamiofrene, forteller han. I samarbeid med Thailands fiskeridepartement og Havbruksstasjonen i Phuket har prosjektet bygd opp et forsøksanlegg som i produserer hvitfisken cobia med oppdatert norsk oppdrettsteknologi og moderne høyenergifôr. -Vi følger opp anlegget med rettleiing og kunnskapsoverføring fra en kompetansegruppe med blant andre Aqualine AS, Havforskningsinstituttet og Skretting, forteller Engelsen. Anlegget er godt i gang med første generasjon av hvitfisken cobia. Fisken vil være helt utslaktet etter 12 måneder i sjøen. Slaktevekten vil bli 5–7 kg. -Du verden for vekst. Det må være rekord for vårt fôr, utbryter Erlend Waatevik i Skretting, som leverer torskefôr og fôringskompetanse til forsøksanlegget. Prosjektet startet i 2005 og skal etter planen avsluttes i 2009. Det har en kostnadsramme på ca 20 millioner kroner der Thailand selv dekker halvparten. Det norske bidraget kommer i første fase fra utenriksdepartementet og Norad, skriver Skretting i en pressemelding.

Havbruk er vellykket tsunamihjelp. Norge delfinansierer et forsøksanlegg der oppdrettere i Thailand for første gang får prøve høyenergifôr og oppdatert teknologi. Resultatet er vekstrekord for den marine hvitfisken cobia.
Foto: Rolf Engelsen