Øyvind André Haram, informasjonssjef FHL

Overrasket over netthetsen

Informasjonssjef i FHL, Øyvind André Haram er overrasket over at så mange bruker så mye tid på å vri og vende på hver eneste ord som skrives om havbruksnæringen i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Øyvind André Haram er overrasket over hvor mye tid folk bruker på å sverte havbruksnæringen på nett. Foto: Siv Dolmen

Gjennom sosiale medier har oppdrettsnæringen blitt diskutert både høyt og lavt. På Facebook vrimler det av grupper som er både for og mot oppdrett, og her kommenteres, deles og diskuteres det. Samtidig har Facebook-sider som Redd Villaksen og Miljøvernforbundet gjort seg bemerket med oppdrettskritisk meningsytringer på sosiale medier. 

Den siste uken har blant annet en plakat med tidligere fiskeriminister, Lisbeth Berg-Hansen og nåværende statsminister, Erna Solberg og hennes søster, Marit Solberg skapt reaksjoner på Facebook og Twitter. 

Les også: Habilitetsspørsmål rundt oppdrettsforvaltningen

Informasjonssjef i Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening (FHL), Øyvind André Haram har latt seg overraske av hvor mye kritikk oppdrettsnæringen må tåle på sosiale medier. 

- Det som har overrasket meg en del er den tid enkelte bruker til å vri og vende på hvert eneste ord som skrives positivt om havbruk. Om jeg eller andre prøver å moderere, komme med informasjon eller fakta, blir vi til tider bare kalt nytteløse idioter som er betalt for å fronte havbruk, skriver en oppgitt Haram på Facebook-gruppen, "Ja til oppdrettslaks og arbeidsplasser langs kysten". 

Haram innrømmer selv at han ikke er blant de mest aktive villaks- og havbrukssidene på Facebook. I sommer har han i stedet brukt tid på å følge det som skrives om oppdrettsnæringen av andre. 

- Jeg er bombesikker på om det så hadde vært Nelsen Mandela som sa noen kloke ord om havbruk, hadde en eller annen havbruksmotstander ment at det han sa va feil. Det som jeg mest av alt undres over er all den tid enkelte bruker på sin voldsomme motstand.  Det må da være en slags avhengighet. Et eller annet gen i kroppen som gjør at alt skal vendes mot, under informasjonssjefen.

- De siste dagene har det og blitt debattert her om hva som må gjøres av organisasjoner og andre for stanse disse. Og nå i det siste stilles det spørsmål om vårt fantastiske produkt er sunn. Vi kunne sikkert brukt en milliard eller to mer på tiltak, jeg er langt i fra sikker på at det hadde hindret folk i sin surmuling. Der andre næringer bruker slike enorme summer på å stille kritikken, har vi klart ufattelig mye mer på uendelig mye mindre.

- I 40 år har vi fått stadig flere til å spiselaks. I dag er rosa fisk noe av det unger setter mest pris på. Sushi er trendy for hvermannsen. Laksen vinner stadig nye sjeler. Har det seg da slik at man går på Meny, Kiwi eller Rema og kjøper en laksefilet, for så å sette seg ned på ettermiddagen og kritisere den næringen man nett har støttet, undrer han.

Denne plakaten har gått sin rundgang på sosiale medier den siste tiden. Foto: Anonym

- Jeg prøver ikke å stanse verken den ene eller andre. Sosiale medier har kommet for å bli. Folk skal få skrive det de skriver, takk for at vi har demokrati. Likevel, det må være mulig å godta at noe er som det er! Det finnes selvsagt alltid en og og annen skribent som lar seg forføre av det man finner på nettet. Mine 12 år i NRK har lært meg at en fjær lett kan bli til en hel hønseflokk, og det er da også slik nyhetskåte vaktsjefer helst vi ha sine saker, skriver Haram avslutningsvis.- Vi er mange som er utrolig stolt over det som er skapt på disse 40 årene. Man har prøvet og feilet. For all del, som de fleste andre næringer har ein gjort feil, men kjære vene, hvordan er det mulig å selge laks i dag til over 100 land, dersom all den dritten som pessimistene påstår hadde vært sann? Vi selger i dag laks til verdens strengeste kontrollregimer for import av matvarer, der spiser de laksen rå, påpeker Haram.