Fiskeolje

På leting etter nye omega-3 kilder

Forskere og industri snuser rundt nye omega-3-kilder. Samtidig er de bekymret for at det er for lite kunnskap om fett blant folk flest.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nofima

Fett-forskere og matbransjen møttes på Den store fettdagen ved Nofima Mat i februar. Arrangementet ble gjennomført av NTP Food for life, NHO Mat og Drikke og Nofima Mat.

Mange nye kilder til omega-3 I Europa finnes to vekster som ikke har vært utnyttet kommersielt i særlig grad. Vekstene Camelina og Echium er vegetabilske kilder til omega-3, og som bør utnyttes. Raps, rybs og soya er i dag de vanligste kildene, men andre vekster som bringebær, solbær, kiwi og hamp har også naturlig høyt innhold av omega-3, og vil ifølge forskerne bli utnyttet i langt større grad som ingredienser i produkter. Palmefett på vei ut Mens nye oljevekster er på vei inn, er noen er på vei ut, som palmefett. - Palmeolje er de store stygge ulven, etter min mening. Det er ingen god løsning å erstatte transfett med palmeolje, sa professor Jan I Pedersen ved institutt for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo, som utdypet at mengden totalfett bør ligge på rundt 30 prosent av en persons energiinntak. Hvor av inntaket av mettede fettsyrer og transfettsyrer ikke bør utgjøre mer enn 10 prosent av energiinntaket.