Kudoa

Parasitten Kudoa funnet i norsk makrell

Forskere ved Nifes har funnet parasitten Kudoa thyrsites i 0,8 % av makrell fra Nordsjøen. Parasitten gjør fiskekjøttet bløtt og utflytende. Tilstanden kalles "soft flesh".

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kudoa forårsaker ingen synlige symptomer hos levende makrell, men 24-56 timer etter slakting begynner parasitten å produsere kraftige enzymer som bryter ned fiskens muskulatur. Skriver Nifes på sine hjemmesider. Dette gjør at fileten blir myk og får en geleaktig konsistens, derav navnet "soft flesh". Forekomst av parasitten i fisk er først og fremst et problem knyttet til filètkvaliteten. Infeksjonen kan verken behandles eller forebygges. - Andelen makrell som utviklet "soft flesh" var lav, og Kudoa ble bare påvist i makrell som veide over 450 g forteller Arne Levsen, forsker ved Nifes. Omtrent 9 % av makrellen analysert i den største vektgruppen (over 600 g) utviklet "soft flesh". Vi fant imidlertid ikke "soft flesh" i liten makrell (under 400 g). Hva med symptomfri fisk? For å finne ut av om også symptomfri makrell kunne være smittet, tok forskerne prøver av blod og muskel rett etter slakting. De fant ikke tegn på infeksjon (tilstedeværelse av Kudoa-sporer) i noen av prøvene. Dette betyr ikke at man kan utelukke at denne fisken er smittet, ettersom parasitten gjennomgår flere utviklingsstadier i samme fisk, og noen av disse kan ikke påvises i mikroskop. Ved hjelp av DNA-analyser undersøker nå forskerne ved Nifes om liten makrell likevel kan ha parasitten i seg. Omfang i norske farvann Kudoa påvist i makrell i denne undersøkelsen ble identifisert som Kudoa thyrsites på bakgrunn av DNA-analyser og størrelse og form på sporene. Parasitten er påvist i mer enn 20 fiskearter på verdensbasis inkludert atlantisk laks i oppdrett, men er foreløpig kun funnet i makrell i norske farvann.