
Åpner for nye investorer
Norwegian Lobster Farm har merket økt interesse for selskapet, og de vil innen kort tid åpne opp for nye investorer i selskapet for å ta det siste steget før en industrialisering av hummeroppdrett.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Den økte interessen for Norwegian Lobster Farm kom etter at det for en tid siden ble sendt et innslag fra hummeroppdrettet fra Kvitsøy på TV2 nyhetene. Selskapet har jobbet i mange år med å få til et lønnsomt hummeroppdrett med gründer Asbjørn Drengstig i spissen. Selskapet behersker hummeroppdrett i liten og mellomstor skala og teknologien er dokumentert. Nå trengs det frisk kapital for å få produksjonen opp på et kommersielt lønnsomt nivå.
Arbeidet har ikke vært enkelt, men Norwegian Lobster Farm har likevel vist at man kan få til det meste ved å gå stegvis frem og bygge stein på stein. I dag har anlegget på Kvitsøy utenfor Stavanger en årlig produksjonskapasitet på to tonn hummer, men man bør over 20 tonn før man kan snakke om god lønnsomhet.
- Det er ikke noen enkel sak å bygge opp en helt ny næringsgren, men jeg er veldig fornøyd med at vi har klart å utvikle teknologien som skal til for å kunne drive landbasert hummeroppdrett lønnsomt. Alt er tilrettelagt for en storskalaproduksjon, og vi er klar for en betydelig oppskalering med god lønnsomhet, sier Drengstig til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no. Målet er å produsere 140 tonn porsjonshummer om kort tid.
Selskapet har i følge TV2 også tatt patent i hele 23 land og på sikt kan landbasert hummeroppdrett bli en milliardindustri.
Arealintensivt
- Teknologien er basert på resirkulering og produksjonen er svært arealintensivt, sier Drengstig. Hver hummer får sin egen ”leilighet” med havutsikt, og vi har utviklet en løsning som gjør at vi har tilgang og overvåker hvert enkelt individ hver dag. Dette er viktig for å følge med på vekst og skallskifte, samt å kunne selge porsjonshummer med god kjøttfylde.
Stabil yngelproduksjon - Det som er unikt med vår hummerproduksjon er at vi produserer porsjonshummer fra egg til markedsklart produkt i lukkede systemer på land. I noen land drives det oppfôring av hummer, men det er ennå ingen andre som har fått til å produsere yngel fra egg til voksen basert på et formulert fôr alene, sier Drengstig. Norwegian Lobster Farm gjennomførte i perioden 2008 – 2009 et 3 millionersprosjekt delfinansiert av Vestlandsrådet med 1,4 millioner kroner for utvikle metoder for stabil og årstidsuavhengig yngelproduksjon. Prosjektet har gjort det mulig for selskapet å starte arbeidet med å bygge opp en genbank med oversikt over stamdyr og genetisk sporing av avkom. Midler fra Vestlandsrådet og Innovasjon Norge har de siste årene også blitt brukt til å utvikle en egen innsettingsrobot. Det er et smart system som bedriften bruker for å sette én og én hummeryngel inn i hvert hummerbur. I tillegg har selskapet en sorteringsrobot som sorterer hummeryngelen utav inkubatoren etter hvert som larvene bunnslår. Det kan være opp til 2000 yngel i en inkubator og med en slike roboter letter det arbeidet enormt, understreker Drengstig.
Kapital - Drengstig sier at selskapet innen kort tid vil åpne opp for nye investorer i selskapet for å ta det siste steget før industrialisering. Selskapet står derfor foran en spennende fremtid med et betydelig avkastningspotensial.