– Produksjonen må dobles innen 2050

Havbruksproduksjonen må dobles frem mot 2050 for å kunne møte verdens økende etterspørsel etter sjømat, viser en fersk rapport.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Oppdrett av fisk og skalldyr vil med all sannsynlighet måtte øke med 133 prosent mellom 2010 og 2050 for å kunne møte den økende etterspørselen etter sjømat verden over. Det viser en fersk rapport fra World Resources Institute (WRI).

Michael Phillips mener veksten kan skje uten økt press på økosystemene. Foto: Agriskmanagementforum

Rapporten, som har fått navnet «Forbedring av produktivitet og miljømessig ytelse i havbruksnæringen» viser flere løsninger som vil bidra til å mate verdens befolkning på ni milliarder i 2050, på en slik måte at man fremmer den økonomiske utviklingen og letter trykket på miljøet.

- Økt produksjon fra akvakultur vil være essensiell for å kunne møte verdens behov for sikker og næringsrik mat, akvakulturdirektør ved World Fish, Michael Phillips.

Fisk står i dag for en sjettedel av animalsk protein som mennesker konsumerer, og den inneholder også viktige næringsmidler og omega 3-fettsyrer som ofte mangler i dietten til mennesker som bor i fattigere strøk.

På den andre siden fastslår rapporten at akvakultur også står for en miljømessig påvirkning.

- Vår fremtidsanalyse viser at det er ting som man kan gjøre for å redusere akvakulturproduksjonens fotavtrykk på miljøet, samtidig som man øker produksjonen. Hvis man tar grep på flere fronter, kan akvakultur vokse riktig, sier Phillips.

WRIs studier fem viktige tiltak som kan gjøre for å minimere det miljømessige avtrykket og sørge for en bærekraftig vekst i akvakulturen.

- Investere i teknologiske innovasjoner og gjøre om utdatert teknologi.

- Bruke arealplanlegging og reguleringsplaner for å redusere effekten av mange merder og sikre at havbruket holder seg innenfor økosystemets bæreevne.

- Gi insentiver til å belønne bærekraft.

- Utnytte den nyeste informasjonsteknologien, inkludert satellitt-og kartteknologi, økologisk modellering, åpne data, og tilkobling, slik at systemer globalt nivå overvåking og planlegging støtter bærekraftige former for akvakulturutvikling.

- Endre konsum av fisk mot fisk som er lavt i næringskjeden.