Laks på is.

Protein fra laks kan påvirke åreforkalkning og fettstoffer

I sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen har Rita Vik vist at lakseprotein kan bremse åreforkalkning i hovedpulsåren, melder Unikard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Åreforkalkning er hovedårsaken til hjerte- og karsykdom, og et sunt kosthold kan bidra til å redusere risikoen for at blodårene tettes igjen av plakk. I sin doktorgrad har PhD Rita Vik studert hvordan protein fra laks påvirker nedbrytingen av fettstoffer, kolesterolnivåer og utviklingen av åreforkalkning i hovedpulsåren hos rotter og mus, melder Unikard.

Reduserte triglyserider med lakseprotein

Lakseprotein spaltet til peptider via hydrolyse ble undersøkt i den første studien i avhandlingen, som ble publisert i tidsskriftet Food Chemistry i september 2015.

Vik og medarbeiderne ønsket å studere hvordan peptider framstilt ved tre ulike hydrolysemetoder påvirket nedbrytingen av fettstoffer i leveren, og benyttet fire grupper mus som fikk hver sin fettrike diett. Tre av musegruppene fikk 5 prosent ulikt framstilt hydrolysert lakseprotein i dietten, mens kontrollgruppa utelukkende hadde melkeprotein (kasein) som proteinkilde. To av peptidgruppene hadde redusert vektøkning etter seks uker sammenlignet med kontrollgruppa, samtidig som triglyseridnivåene var redusert og nivåene av flerumettede fettsyrer var økt.

I den tredje gruppa var effekten motsatt: økte fettstoffnivåer og lavere nivåer av flerumettede fettsyrer sammenlignet med kontrollgruppa. Forskerne kunne konkludere med at man kan isolere bioaktive peptider med spesifikke egenskaper ved hydrolyse av protein fra laks.

Lakseprotein reduserte åreforkalkning i hovedpulsåren

I de to gjenværende studiene studerte Vik og kollegene effekten av henholdsvis hydrolysert lakseprotein hos mus som var disponert for åreforkalkning ved at de manglet apolipoprotein E. Det viste seg at fiskeproteinet reduserte plakkdannelse og åreforkalkning i hovedpulsåren sammelignet med kasein, selv uten at kolesterolprofilen ble forbedret. Forklaringen ligger trolig i at lakseprotein medfører reduserte nivåer av betennelsesstoffer som forbindes med åreforkalkning.

Doktorgraden samlet sett indikerer dermed at proteiner og peptider kan ha gunstige effekter på kolesterol, fettstoffer og åreforkalkning, men det er behov for nye studier for å undersøke om dette også gjelder for mennesker, melder de.