Pukkellaks funnet på Vestlandet
Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Matre i Hordaland har fått inn en laksefisk som er uvanlig på Vestlandet - en pukkellaks som hører hjemme på begge sider av Beringstredet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Akkurat som for kongekrabben, er det russerne som har sørget for at vi nå finner denne arten i norske farvann, skriver Forskning.no. - Laksen ble tatt av en sportsfisker i kraftutløpet på Matre. Siden han ikke hadde sett lignende tidligere og ikke ville spise den, leverte han den til oss, sier stasjonsleder Øivind Torslett på forskningsstasjonen i Matre til Forskning.no.
Fisken var 1377 gram og 51 cm lang. Den var en kjønnsmoden hann med rennende melke og den hadde 4 lakselus. Torslett mener det er snakk om en pukkellaks eller pink salmon (Oncorhynchus gorbuscha). Satt ut Russerne satte ut 143 millioner yngel på Kolahalvøya fra 1960-tallet og frem til midt på 1970-tallet. Den ble også satt ut i elver som munner ut i Østersjøen, der den nå er etablert. Pukkellaksen ble hentet fra øya Sakhalin som ligger like nord for Japan. Det ble sporadisk fanget pukkellaks fra Mandal til Island i denne perioden, også i Hordaland. I Norge etablerte pukkellaksen seg i Finnmark og på Svalbard.
Pukkellaks er en art som ikke er kjent å kunne hybridisere med atlantisk laks. Den lever kun i to år, og dør etter gyting om høsten.
Problem i Finnmark I Neiden i Øst-Finnmark har de et så stort innslag av pukkellaks at Fylkesmannen har satt i gang en konsekvensutredning. - Våren 2008 ble det registrert yngel fra gytingen foregående høst i Vestre Jakobselv. Det er første gang suksessfylt gyting til pukkellaks er dokumentert hos oss, heter det i et notat fra fylkesmannen i Finnmark.