Årets kokk

Den norske sjømaten er stadig oftere det viktigste våpen for kokker som vil vinne verden. Torsdag blir det klart hvem som skal representere Norge neste gang verdens beste kokker møtes til dyst.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er bare en uke siden Norge for fjerde gang vant gull i kokkenes verdensmesterskap Bocuse d'Or. Nå starter forberedelsene til neste runde, melder Eksportutvalget for fisk. Torsdag blir det klart hvem som skal overta stafettpinnen etter Geir Skeie. Det første skrittet på veien til Lyon i 2011 er å lage de beste rettene med norske blåskjell som råvare.

Norsk sjømat Det er seks kandidater som skal konkurrere om tittelen Årets kokk på Lillestrøm torsdag, og vinneren er automatisk kvalifisert til den europeiske Bocuse-finalen i Sveits til neste år. Herfra kan veien gå videre til Lyon i 2011.

I så fall kan det være bra å få øve seg på norsk sjømat allerede i konkurransens første runde. Det er nemlig ikke bare de norske kokkene som har hevdet seg sterkt i Bocuse d'Or siden konkurransen startet i 1987. Gjennom målbevisst markedsføring av Norge som leverandør av verdens beste sjømat har den norske sjømaten vært råvare i konkurransen hele fem ganger. Den siste gangen var i forrige uke, da Geir Skeie hentet gullet hjem med retter av torsk, kamskjell og reker.

Blåskjell best nå - De norske blåskjellene får god oppmerksomhet gjennom denne konkurransen, men det er vel fortjent. Dette er et veldig bra produkt, og nå på vinteren er blåskjellene aller best, sier Lasse Kristiansen i Eksportutvalget for fisk i en pressemelding.

Han er med i teamet som skal følge både kokkene og råvarene før, under og etter konkurransen. Tidligere denne uka fikk pressen presentert råvarene på en egen pressekonferanse i Stavanger, og etter konkurransen skal både blåskjellene og Årets kokk delta på God Morgen Norge på TV2. Sammen med kanalens egen kokk Wenche Andersen skal vinneren vise hvordan råvarene kan bli fredagskos hjemme, og ikke bare gourmetretter på et konkurransekjøkken.