
Årets kvalitetsfisker driver torskehotell
André Reinholdtsen ble onsdag utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2014, av Norges Råfisklag. Det var Fiskeriminister Elisabeth Aspaker som sto for overrekkelsen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Torskehotell, der levende fanget torsk settes inn for restitusjon og mellomlagring før råstoff tas ut til salg i sjømatmarkedene. Det gjør Reinholdtsen til sjømatnæringas egen hotelldirektør, og han har hittil i år åpnet tre «torskehoteller», hvor alle fores med økologisk mat. Han gjør at kvalitetsentusiaster i restaurant og dagligvare verden over kan glede seg over nok en stabil kilde til kvalitetsfisk. De tre hotellene ligger i Nordvågen, på Melbu og på Myre.
- Planene for neste år er ligger på rundt 1,4 millioner individer, eller rundt 6000 tonn, på våre tre torskehoteller. Flere av dem er jo hos oss over litt tid, så det blir jo et betydelig antall gjestedøgn forteller han.
Etter at fisken er ankommet får de to døgns restitusjon i «torskespa».

- Det er krevende å bestige slike høyder som våre gjester har forsert fra havets bunn, så de trenger å hente seg inn. De får derfor merder med flat bunn og god liggekomfort. Etterpå er det ut i vanlig merd i påvente av gode priser og utsjekk til ventende brønnbåt, forteller han.
- Hensikten med torskehotellet er å ta kontroll over tilgangen på fersk råstoff og fordele det jevnere ut over året. De norske fiskeriene er utpregede sesongfiskerier der mye fisk kommer på land på kort tid. Foreløpig vil ikke levendelagringen gjøre de store utslag i sesongprofilen, men systemet vil gi forutsigbar tilgang på en viss mengde fersk fisk med stabil høy kvalitet til markeder verden over, sier Reinholdtsen.
- Med egen erfaring og kompetanse som grunnlag har Reinholdtsen gått ut over sin rolle som levendefisk-fisker og etablert en fellesskapstanke som gir grunnlag for en ny næring, sier Trygve Myrvang, administrerende direktør i Norges Råfisklag i en pressemelding.
- Gjennom etableringen av Myre Havbruk knytter han sammen og tilbyr løsninger til alle fiskere og fiskekjøpere som ønsker levende fisk. Verktøyene han bruker er torskehotellene, logistikk, gode relasjoner og Råfisklagets regelverk og auksjonsordninger. Dette er godt verdikjedearbeid og dette er godt kvalitetsarbeid. Det er denne innsatsen som har skaffet Reinholdtsen tittelen og prisen Årets kvalitetsfisker 2014, avslutter Myrvang.