Årets prisvinnere

Verdensomspennende norsk fiskeprosjekt og kvinnelig trestjerners fransk kokk blir årets prisvinnere av Kungsfenan, skriver bransjeorganisasjonen Svensk Fisk.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norsk, internasjonal innsats, som i over 30 år har arbeidet for å hjelpe verdens kystland med å forvalte sine fiskebestand, deler i år Kungsfenan The Swedish Seafood Award, med en som mange anser å være verdens fremste, kvinnelige kokk med fisk som spesialitet. Prisvinnerne i de to kategoriene Bærekraftig fiskeri (”Hållbar Fiskenäring”) og Maritim Gastronomi, deler 500 000 svenske kroner. Nykommerprisen, Årets Skarpsill, på 30 000 SEK går til Savolax/Eurofish som leverer førsteklasses råvarer til nasjonale og internasjonale restauranter. Overrekkelsen av prisen vil foregå 21. september i år med kongelig glans på GöteborgsOperan. De fleste av verdens fiskere – 40 millioner mennesker – lever i utviklingsland. Disse landene har verken folk eller økonomiske ressurser til å undersøke, planlegge og forvalte sine fiskebestand på en bærekraftig måte for fremtiden. Det norske Fridtjof Nansen programmet er et unikt prosjekt som startet i 1975. Hensikten er å hjelpe kystland med undersøkelser av fiskebestandene i havet. Denne veldig verdifulle norske innsatsen omfatter både teknisk kompetent personale og utrustning i form av et avansert forskningsfartøy. Prosjektet omfatter til og med utdanning av personale fra de respektive land. - Programmet er unikt både geografisk og tidsmessig, og har vært banebrytende i sin støtte til u-landenes bærekraftige forvaltning av ressursene i havet, sier Armin Lindquist, professor tilknyttet Havsfiskelaboratoriet i Lysekil. Kungsfenan i kategorien Hållbar Fiskenäring går i år til Fridtjof Nansen programmet, Norge. Prisen er på 300 000 SEK. I 1997 startet Anne-Sophie Pic, bare 28 år gammal, utfordringen som fjerde generasjon å drive den tradisjonelle og anerkjente restauranten La Maison Pic videre. Det lyktes for henne i februar i år etter målrettet og entusiastisk arbeide, å få tilbake den tredje stjernen i Guide Rouge (tidligere Guide Michelin), noe som La Maison Pic mottok første gang i 1934. I dag anses Anne-Sophie Pic av mange til å være verdens fremste kvinnelige kokk gjennom sitt spesielle håndlag med fisk og skalldyr, og spesielt i forhold til Middelhavets fangster. - Med sin dristige og særegne tolkning av den klassiske havgastronomien skaper hun gode harmonier som overrumpler og tiltaler smaksløkene, konstaterer juryens leder, landshøvding Göte Bernhardsson. Kungsfenan i kategorien Maritim Gastronomi går i år till Anne-Sophie Pic, Frankrike. Prisen er på 200 000 SEK. Nykommerprisen (”Uppstickarpriset”), Årets Skarpsill går i år til fiskerøkeriet Savolax i Göteborg. Med røkt, gravet og saltet laks av ypperste kvalitet, har den lille familiebedriften imponert så vel franske topprestauranter som monakiske fyrstehus og Nobelbanketten. Årets Skarpsill for skarp nytenking går i år till Savolax/Eurofish AB. Prisen er på 30 000 SEK. Det prestisjefylte fiskeprisen Kungsfenan The Swedish Seafood Award vil deles ut for sjette året på rad i GöteborgsOperan den 21. september i år. Prissummen på totalt 500 000 SEK finansieres av Swedbank og Sparbanksstiftelserna i Vest-Sverige. Prisvinnerne vil motta prispengene og en glasskulptur fra Kronprinsesse Victoria.