
Årets Sjømatkokk utmerkelse gikk til 21-åring fra Sandnes
Thomas Faa (21) fra Charles & De i Sandnes ble torsdag ettermiddag kåret til Årets Sjømatkokk 2015 som ble arrangert under A la carte messen i Bergen. - Det føltes fantastisk bra å vinne. Det føles ekstra godt å vite at alle timene som er lagt ned til trening gir uttelling, sier Faa til Kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Konkurransen i Bergen gikk av stabelen for trettende gang og ble arrangert av Matarena AS og Bergen kokkenes mesterlaug for å øke interessen og bruken av sjømat.

Thomas Faa (21) jobber til vanlig hos Charles & De i Sandnes og ble torsdag ettermiddag kåret til Årets Sjømatkokk 2015 i Bergen.
- Det føltes fantastisk bra å vinne. Det føles ekstra godt å vite at alle timene som er lagt ned til trening gir uttelling, sier Faa til Kyst.no.
Overaskelsekurv til forrett
I konkurransen måtte deltakerene lage tre ulike sjømatretter: to som fingermat/småretter og en hovedrett. Fingermatrettene ble laget på bakgrunn av overaskelseskurven de fikk, hvor råvaren ble presentert før start.
Råvarene de fikk bryne seg på var en av sesongens godbiter, nemlig levende taskekrabber levert av Lerøy Alfheim, kråkeboller levert av Domstein Sjømat og ferske grønnsaker fra Bama Bergen. Disse ble anrettet på fat eller små skåler til tolv personer.
Årets hovedråvare var kveite fra det landbaserte oppdrettsanlegget til Sogn Aqua i Slantevika. Hovedretten skulle derfor bestå av 60 prosent kveite til seks personer. Råvarer utover hovedråvaren, tok deltakerene med selv.
Vinnermenyen til Thomas som du kan få vann i munnen av bestod av:
- Taskekrabbesalat, estragonmajones, stangselleri, sprø potet og dillolje.
- Kråkebolle på sprø toast, fennikel-crudite, syltet løk og purreløkskrem.
- Crunchy Slantevika kveite, løkpure, artiskokk og sitron, brent løk, kantareller og "Sauce Manzanilla". (Se matbildene til Thomas sin vinnermeny i slutten av artikkelen)
Intense forberedelser
21-åringen fra Sandnes sier det går ganske mange timer til planlegging og øving til konkurransen. De siste ukene før selve konkurransen har vært ganske intense og fritid har vært ikke eksisterende for den unge kokken.
- Jeg er så heldig å ha mange flinke folk rundt meg som tror på det jeg gjør og løfter meg fram. Uten dem hadde jeg nok ikke vært der jeg er nå, sier han.
Kokken mener det finnes så mye varierte råvarer ute i havet. Å kunne være ute med havet å få selvfanget fisk og skalldyr er den ultimate utkoblingen for 21-åringen.
- Jeg er kokk fordi jeg har et behov for å skape noe, å utfolde meg kreativt og fordi jeg brenner for matlaging. Å få bekreftelser fra gjester eller andre driver meg bare enda mer, det er utrolig givende, utdyper Faa.
Etter seieren la Thomas Faa ut denne meldingen på Facebook: - En fantastisk følelse å kunne kalle seg Årets Sjømatkokk 2015! Tusen takk til alle som har hjulpet meg til dette. Takk til Lerøy Delico, German Vervik, Norrøna storkjøkken og TS Storkjøkken for fantastisk sponsing! Takk til Coach Log, sjåfør Helle og alle andre på Charles og De, dokker e goe.
På andre plass kom Alexander Olsen fra Hanami restaurant i Oslo, bronseplass kapret Steffen Romerheim fra Cornelius på Holmen utenfor Bergen.
Årets seks finalister var som følger:
1. Aleksander Aurstad Olsen, Hanami, Oslo 2. Caroline Øverland, Clarion Bergen Airport Hotell, Bergen 3. Hans Erik Olsen, NordØst Food & Cocktails, Trondheim 4. Kim-Andre Samnøen, Quality Hotel Edvard Grieg, Bergen 5. Steffen Romerheim, Cornelius på Holmen, Bergen 6. Thomas Faa, Charles og De, Sandnes.


