
Selv moderat oksygenmangel har negativ effekt
Mangel på oksygen har negativ effekt på oppdrettslaks. Selv små reduksjoner i oksygennivået påvirker vekst og appetitt, og energikrevende prosesser blir redusert, viser studier Havforskningsinstituttet har gjort.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Pål Mugaas Jensen I Havbruksrapporten skriver de at oksygenmangel (hypoksi) i tillegg svekker tarmen sin evne til å stoppe bakterier og virus. - Dette betyr at man både ut fra et dyrevelferdsperspektiv og fra produksjonshensyn bør unngå å utsette fisk for oksygenmangel, skriver de. Hvor grensen for dårlig vannkvalitet med tanke på oksygen nivå bør gå er fremdeles usikkert, men Mattilsynet har angitt noen grenseverdier. - For laks er 100 prosent oksygenmetting gitt som optimalt, mettingsgrader ned til 60 prosent kan tolereres, mens 50 prosent krever at alle andre forhold er optimale. Under 40 prosent er regnet som uakseptabelt. Om dette er korrekte grenser er usikkert, siden vi mangler metoder for å måle god og dårlig velferd i fiskeoppdrett. - Lite oksygen fører til at fisken blir stresset, og hypoksisk stress er et av de største velferdsproblemene innen lakseoppdrett i dag, mener de. I et karforsøk med ulik grad av hypoksi fant forskerne klare negative effekter av hypoksi på vekst, kondisjonsfaktor og fôrutnyttelse. - Derimot fant vi ikke noen effekt på finneslitasje eller kortisol (stresshormon) i blod eller vann. Vi fant heller ikke klare effekter på gjellene etter 58 dager med hypoksi, selv om elektronmikroskopi viste indikasjoner på celleendringer. Det er òg vist en klar sammenheng mellom grad av hypoksi og appetitt, og selv små endringer i oksygenmetning får negative konsekvenser for laksen.
Les mer om Havforskningsinstituttets forsøk med hypoksi her