Akvadesign

Ser vekstutfordringer med stor smolt

Marit Bjørnevik ved Universitet i Nordland tror Akvadesign kan ha mye å hente på produksjonen av såkalt «Megasmolt» i semi-lukkede sjøanlegg. Hun understreker imidlertid at det er en fare for at fisken kan bli innhentet når den overføres fra lukkede til åpne merder i sjø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Marit Bjørnevik. Foto: UiB

«Rekordvekst i lukket merd», kunne Akvadesign melde om forrige uke. I forsøk som de hadde utført sammen med Veterinærinstituttet og havbruksbedriften Sinkaberg-Hansen hadde de klart å produsere en laks på inntil 800 gram på knappe fire måneder i semi-lukkede merder.

Les også: Rekordvekst i lukket merd

Resultatene ga håp for de som har hatt tro på at man kan akselerere veksten i lukkete merdsystemer for slik å minimere vekstperioden i åpne merdanlegg.

Førsteamanuensis ved Universitet i Nordland, Marit Bjørnevik har fulgt prosjektet tett de siste årene. Hun er svært positiv til de resultatene som Akvadesign kunne melde om forrige uke.

- Vekstgevinsten fra disse forsøkene ser så langt lovende ut, hvor fisken hadde en daglig vekstrate på over 1 %. På vinteren, når sjøtemperaturen vanligvis er lav må dette regnes som en svært god tilvekst, sier hun.

- Det viser at dersom man pumper opp varmere dypvann om vinteren, har metoden et godt potensial for å gi bedre vekst.

Postsmolt eller matfisk

Akvadesign har tidligere vist at de kan produsere matfisk til full størrelse i sine semi-lukkede anlegg og i 2013 slaktet de ut første batch på 45 tonn. Med denne nye satsingen på Megasmolt dukker spørsmålet opp om man skal bruke den semi-lukket teknologien til produksjon av stor smolt eller til ferdig slaktestørrelse. Bjørnevik er overbevist om at dette produksjonsregime egner seg best under postmoltfasen.

- Skal man produsere slakteferdig fisk på 6-7 kg, vil det kreve betydelige kapasitet av lukkede systemer.

Les også: - Ikke sett tilsvarende vekst i min levetid

Les også: Akvadesign: - Vi er konkurransedyktig på produksjonskostnad

Laksen som Akvadesign slaktet ut i 2013 var av superior kvalitet. Foto: AkvaDesign AS

Advarer mot kompensasjonsvekst

De siste årene har forskningsinstitusjoner som Nofima fremhevet mulighetene for produksjon av ett kilos fisk, ved å holde postsmolten lengre i karanlegg på land, før overføring til åpne merdanlegg. Reduksjon av produksjonstiden i åpne merder hvor blant annet laksen er eksponert for lakselus, er den viktigste fordelen som fremheves. I dag har en håndfull aktører fått tillatelse til å produsere fisk på rundt 400 gram, men ingen har dristet seg til å prøve større smolt på inntil ett kilo.

Akvadesigns forsøk er dermed banebrytende i denne sammenheng. Bjørnevik advarer imidlertid mot at postsmolt som har dratt fordeler tidligere i vekstfasen kan bli innhentet.

- Laks har en god evne til kompensasjonsvekst. Postsmolt som går i litt varmere vann på vinteren tar ut mer av sitt vekstpotensial, men når sommeren kommer vil temperaturen i sjøen stige, slik at fisken som har gått i kaldere vann tar ut mer av sitt vekstpotensial.

- Skal man utnytte potensialet med at fisken vokser bra om vinteren, bør man velge slaktetidspunkt med omhu og eventuelt slakte ut fisken ved et tidligere tidspunkt. Får fisken vokse lenge nok, vil fisken i åpen merd til slutt nå den igjen, mener Bjørnevik.

Gratis konsesjoner?

Under Hardangerfjordseminaret tidligere denne måneden uttalte konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog at man burde ha gratis konsesjoner også til semi-lukkede anlegg i sjø. Bjørnevik sier hun er ikke er fremmed for denne tanken.

- Det er dyrere å drive i lukkede merder. Dersom disse merdene gir mindre forurensing, mindre problemer med lus, og et bedre omdømme for næringen, kunne det vært aktuelt å gi en slags rabatt på disse konsesjonene for å stimulere til økt produksjon i slike merder.

- Det er ikke til å komme bort ifra at lakselus problematikken har blitt veldig stor i næringen. Det gir igjen et veldig dårlig omdømme.