
Setter fokus på menneskelige faktorer
Trine Thorvaldsen fra Sintef har det siste året sett på sammenhengene mellom menneskelige faktorer og rømmingstilfeller. Hun mener samspillet mellom teknologi og mennesket er avgjørende for om det skjer rømming eller ikke.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
De siste månedene har det flere steder langs norskekysten blitt rapportert om rømminger. De fleste rømmingstilfellene er fremdeles uoppklarte og ingen oppdrettere vil heller vedkjenne seg fisken.
I den eviggående debatten rundt løsningene på rømming blir fremdeles teknologien sett på som løsningen. Stadig flere ønsker en oppdrettsnæring i lukkede anlegg og flere bedrifter jobber med å perfeksjonere konseptet. Trine Thorvaldsen i Sintef har valgt en litt annerledes tilnærming. Hun har valgt å se nærmere på den menneskelige faktoren i sammenheng med rømmingstilfellene de siste årene. Hun mener det er samspillet mellom teknologi og menneske som er avgjørende for om det skjer uhell.
Les også: Slik er rømmingssituasjonen

- Samspillet mellom teknologi og menneske har i flere av tilfellene som vi har sett på blitt nevnt som viktigste årsak til rømming.
Thorvaldsen mener det er viktig å ikke glemme arbeidernes rolle i den store sammenhengen.
- Det kan være lange arbeidsdager knyttet til store operasjoner.
- Noen ganger settes det litt for ambisiøse mål. Det kan for eksempel dreie seg om hvor mye tid som er satt av til hver operasjon og hvor stor mulighet man har til å være fleksibel. Denne typen tidspress kan bidra til at det uhell eller ulykker finner sted, sier Thorvaldsen.
Under stort press
I rapporten som hun har utarbeidet for Sintef blir det trukket frem flere sitater fra intervjuobjektene i rapporten.
«Vi følte press fra landsiden. Det skal alltid være fisk på fabrikken», blir det sagt fra et av intervjuobjektene.
«Vi er livredde for rømming. Jeg tenker at dersom det skjer en gang til, så finner jeg meg noe annet å gjøre», sier en annen.
Thorvaldsen mener mange selskap ofte glemmer at arbeiderne også har sine begrensninger.
- Noen ganger må man tenke litt på arbeidernes yteevne. Hvis man jobber lange dager, i skift eller ikke har fått sove så godt, så kan det bidrar til at man ikke er helt på topp. Det handler både om det psykiske og det fysiske.
- Hvis man vet at folk er avhengige av deg, så er det kanskje ikke så lett å si ifra selv om man er sliten, sier Thorvaldsen.
Les også: - Uakseptabel rømmingssituasjon

- Må lette presset
Hun poengterer at de ansatte også må få tid til å samle seg og at det i mange tilfeller kan være lurt å lette presset på de ansatte.
- Kanskje må man være mer obs på å gi arbeiderne tid til å slappe av mellom slagene.
- Kanskje må man ansette flere folk for å lette presset på arbeidsgruppen. Når man setter seg veldig ambisiøse mål, vil det gi et stort arbeidspress på de ansatte, sier Thorvaldsen avslutningsvis.
Les også: Etterlyser tiltak mot rømming