Sjømat er årets vinner

Deltakerne på Gladmatfestivalen foretrakk sjømat, og de ville gjerne prøve nye ting som kamskjell, sushi, østers og torsketunger.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sjømat var den klare vinneren under årets Gladmatfestival i Stavanger. I en spørreundersøkelse som ble gjort under festivalen, scorer sjømat himmelhøyt over andre kategorier på spørsmålet "Hva har du mest lyst til å smake?", melder Eksportutvalget for fisk. Publikum mente det var spennende å smake på ting de ikke spiser til vanlig. De hadde også sansen for å lære hvordan tradisjonelle fiskeretter kan tilberedes på en ny måte. På andreplass på lista over hva publikum hadde lyst til å smake, kom "annet kjøtt" (12 %), mens 11 prosent hadde lyst til å prøve internasjonal mat. 47 prosent av de spurte var menn, mens 53 prosent var kvinner. De som svarte, var mellom 10 og 70 år. Eksportutvalget for fisk deltok med flere aktiviteter, blant annet et opplegg for å få barn til å bli glad i norsk sjømat. 500 unger fikk lage sin egen skattekiste med klippfisk fra Nord-Norge, reker fra Sørlandet, blåskjell fra Østlandet og ørret fra Vestlandet. Målet var at barna skulle få kjennskap til og bli stolte av sjømatkulturen i Norge. Publikum trakk til Gladmatfestivalen for å oppleve stemningen og folkelivet på festivalen, men også maten var en god pådriver. En annen viktig grunn for å besøke festivalen, var at den hadde egne opplegg for barn.