Fiskefôr, laksefôr, foring, pellets, skretting

Skretting: - Fôrprisene vil gå opp

Fôrprodusenten Skretting er klar på at fôrprisene vil stige dersom valutasituasjonen ikke blir bedre fremover. - Det er lenge siden vi hadde en såpass svak krone, sier administrerende direktør i Skretting, Erlend Sødal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Erlend Sødal mener effekten av de høyere fôrprisene til en viss grad vil bli kompensert når laksen selges til utlandet. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

En nedgang i oljeprisene har rammet den norske kronekursen hardt de siste ukene. I skrivende stund ligger euroen på 9,04, men kursen har vært så høy som 9,7. For oppdretterne og eksportørene av norsk laks er disse valutakursene isolert sett gode nyheter når det gjelder eksport til utlandet. Den svake kronekursen gjør at utenlandske importørers kjøpekraft styrkes og etterspørselen stiger. Men for de norske fôrselskapene som handler inn mesteparten av råvarene sine fra utlandet, er valutasituasjonen dårlig nytt. - Vi handler det meste av våre råvarer i utenlandsk valuta, så det betyr at vi må bruke flere kroner på råvarene nå når kroneverdien faller, forteller administrerende direktør i Skretting, Erlend Sødal til Norsk Fiskeoppdrett / Kyst.no. Han er klar på at den svake kronekursen vil få en effekt på fôrprisene, dersom situasjonen vedvarer. - Fôrprisene vil gå opp. Det er lenge siden vi hadde en såpass svak krone, konstaterer Skretting-sjefen. Han tror man vil se effekten i andre enden hos oppdretterne allerede i begynnelsen av 2015. - Fôrprisen vil øke inn i første. Kvartal av 2015. Samtidig selges jo mesteparten av fisken i utenlandsk valuta så for mange oppdrettere er nok kronesvekkelsen mer en fordel, sier han.

Peru-effekt lar vente på seg

Andre sesong av fisket i nordlige deler av Peru er avblåst. Foto: Copeinca

Tidligere i høst kunne havforskningsinstituttet i Peru, Imarpe melde om at biomassen av ansjos var estimert til bare 1,45 millioner tonn. Til sammenligning ble den anslått til 10,8-12,1 millioner tonn i undersøkelsen våren 2013. På grunnlag av dette ble andre sesong av fisket i nordlige deler av landet avblåst.

Anchovetas er verdens største fiskeriressurs, og er en svært viktig komponent i produksjonen av fiskemel og -olje.

Sødal legger ikke skjul på at markedsprisene på fiskemel- og fiskeolje har steget, men sier at den fulle effekten av dette ikke vil bli merkbar for kundene med det første. - Markedsprisene for de marine råvarene går opp på grunn av redusert tilgang i Sør-Amerika. Skretting jobber imidlertid langsiktig i disse markedene, og kundene vil foreløpig ikke fullt ut merke disse markedsprisendringene det kommende kvartalet, fordi vi fortsatt til en viss grad forbruker kontrakter som ble inngått før markedet økte vesentlig i fjerde kvartal, sier Skretting-direktøren.