Slik er kvalitetsforskjellene mellom diploid og triploid atlantisk laks
Det er en vanlig oppfatning at triploid laks vil ha andre kvalitetsegenskaper enn den vanlige diploide, ettersom muskelcelle-størrelsen er opptil 30 prosent større. I et masterstrudium ble dette sett nærmere på. Resultatene man fikk, var ikke helt som forventet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bruken av triploid laks har skutt fart med tildelingen av de grønne guppe A- konsesjonene i Troms og Finnmark.
- Velsignelsen til dette fra statens side ble gitt uten kunnskap om hvordan kvaliteten på triploide laks er sammenlignet med tradisjonell diploid laks, skriver Even Flønes Skare og Pål Rune Hasli i en fagartikkel i Norsk Fiskeoppdrett nr 8.
Gjennom et to år langt masterprosjekt i regi av Havforskningsinstituttet, Nofima AS, Høgskolen i Sør-Trøndelag og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har de to bl.a. sammenlignet kvalitetsforskjeller mellom diploid og triploid atlantisk laks med eksakt samme bakgrunn, foreldre, miljø, fôr og fiskestørrelse.
Hoveddrivkraften bak forsøkene var at en opp til 30 prosent økt cellestørrelse i triploide individ, kunne ha betydning for kvaliteten.
Triploid laks viste seg å ha et høyere drypptap enn diploid, men overraskende nok lavere enn forventet.
- Hypotesen var at økt cellevolum og påfølgende mere intercellulær væske, skulle påvirke tapet av væske gjennom lagringsforløpet i triploid laks sin disfavør. 30 % høyere drypptap hos triploid laks sammenlignet med deres diploide brødre og søstre hadde ført til skrinlegging av triploid laks innen oppdrett. Denne antagelsen var direkte feil, og en forklaring finnes trolig, skriver Skare og Hasli.
De fant også en signifikant forskjell i fettdeponering mellom diploid og triploid laks uavhengig av temperatur.
- Det ser ut som om triploid fisk deponerer mer fett. Triploid fisk oppdrettet ved 15°C har hele 3,1% høyere fettinnhold. I tillegg er det signifikant forskjell i enzymaktivitet for collagenaser mellom triploid og diploid laks. Dette kan relateres til mer fritt protein i triploide individer.
Kollagenaser bryter ned peptidbindingene i muskelfibrene (collagen), noe som kan føre til dårligere muskelkvalitet post mortem hos laksefisk med triploid status. Videre kan dette ha påvirkning på holdbarhet og forbrukerens opplevelse av kvalitet.
- I praksis betyr dette at triploid muskel trolig vil degraderes raskere, noe som direkte påvirker kvaliteten og holdbarheten. Ettersom kollagenase-verdiene er høyere hos triploid laks enn hos diploid laks, kan det spekuleres i om dette skyldes endret omsetningshastighet av kollagen i cellene. Dette kan være en direkte konsekvens og en utfordring av større cellevolum hos triploid laks, skriver de.
De understreker at de med denne studien ikke kan konkludere med at det er en fremtid for triploid laks i Norsk akvakultur.
- Vi kan heller ikke påstå at diploid laks er kvalitetsmessig bedre enn deres triploide brødre og søstre. Våre kvalitetsforsøk har konkludert med at det ikke har stor kvalitetsmessig betydning om man benytter diploid eller triploid laks i norsk akvakultu, men uansett ser vi det som nødvendig med mer forskning rundt kvalitet hos triploid laks i årene fremover.
Hele forskningsartikkelen, med bla interessante funn vedrørende oksygenforbrukende reaksjoner som ikke inngår direkte i respirasjonskjeden, kan leses i Norsk Fiskeoppdrett nr 8.