
– Slingringsmonn i kontrakter er en dårlig idé
I fjerde kvartal oppnådde Marine Harvest kontraktpriser på hele 36,50 kr på tross av at spotprisen var nede i 18 kr på det laveste. Det store prisgapet til tross, selskapet har vært knallharde på å ikke gi ved dørene. Analytiker peker på at selskapet nå er i ferd med å inngå en ny bransjestandard.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I selskapets tredje kvartalsrapport for 2011 guidet selskapet på kontraktpriser på 36,50 kr/kg, hvilket lå betydelig over den daværende spotprisen. I uke 43 lå lakseprisene på sitt laveste med en spotpris på 18,17 kr/kg. Like fullt viste kvartalsrapporten til selskapet nå sist uke at disse kontraktene ble opprettholdt som avtalt, tross det bratte prisfallet.
– Det å gi slingringsmonn i kontrakter er i våre øyne en dårlig idé. Da måtte det i så fall slått begge veier. Det hender at prisene svinger både over og under den inngåtte prisen, men det har likevel aldri vært en aktuell politikk for oss å gå vekk fra den inngåtte kontrakten, sier kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest, Jørgen Christiansen.
Les også: Ingen grunn til å være for overoptimistisk

INGEN SLINGER I VALSEN: – Vi er tydelige på at en kontrakt er en kontrakt, og i våre øyne mener vi det er en dårlig idé å gå vekk fra allerede inngåtte kontrakter, sier kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest, Jørgen Christiansen. Analytiker Anders Gjendemsjø konstaterer i sin Marine Harvest-oppdatering at selskapet er i ferd med å inngå en ny bransjestandard ved å være mer knallharde på pris i kontraktsperioden.
Gått bort fra bransjepraksis
Analytiker i Norne Securities, Anders Gjendemsjø, skriver i sin Marine Harvest-analyse at han vært skeptisk til om selskapet faktisk kunne oppnå denne prisen. Mens tidligere standarder i bransjen har vært at man har ”gitt og tatt” i forhold til de inngåtte kontraktene, peker Gjendemsjø på at Marine Harvest nå har gått helt bort i fra denne praksisen.
– På fjerde kvartalstrapporten kunngjorde Marine Harvest at de igjen, I motsetning til tidligere inngåtte bransjestandarder, ikke aksepterer at kunder fraviker fra kontraktvilkårene. Kunder hadde da ikke holdt fast på den allerede inngåtte kontrakten, skriver Gjendemsjø.
– Vi er tydelige på at en kontrakt er en kontrakt, og i våre øyne mener vi det er en dårlig idé å gå vekk fra allerede inngåtte kontrakter. Hvilken praksis andre har valgt vil ikke vi mene så mye om, sier Christiansen.
Nakent eksponert fra Q3
Fra og med tredje kvartal vil imidlertid oppdrettsgiganten bli betydelig mer eksponert i spotmarkedet enn hva selskapet er nå.
- Kontraktprisene er veldig gode til og med andre kvartal 2012, men ser man på kontraktvolumene ser vi at i praksis er Marine Harvest nå mer eller mindre fullt eksponert mot spotmarkedet fra 2012. Fra og med andre kvartal 2012 har Marine Harvest bare 13 prosent av volumene på kontrakt, skriver Gjendemsjø.
- Det er vanskelig å inngå kontrakter når prisen er 50 kr og det er vanskelig å inngå kontrakter når lakseprisene er på 20 kr, kommenterer konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no.