Laksefilet, skjære, fat

Smakstestet laks fra lukket anlegg

Ved Universitetet i Nordland har man undersøkt om laks fra lukkede anlegg smaker annerledes enn laks fra vanlige åpne anlegg. Konklusjonen er oppløftende for fremtidens produksjon av laks i lukkede anlegg på land og i vann.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Marit Bjørnevik. Foto: UiN

Universitet i Nordland har de siste årene hatt et tett samarbeid med Akvadesign, som har utviklet en semi-lukket merdpose til produksjon av laks i sjø. Selskapet, Akvadesign har de siste årene vist at de kan produsere både matfisk i full størrelse og stor post-smolt på inntil 800 gram i sine semi-lukkede merder.

For å være trygg på kvaliteten har prosjektleder ved UiN, Marit Bjørnevik og hennes kollegaer blant annet fått teste ut om det er noe smaksforskjell mellom fisk som har blitt oppdrettet i lukkede anlegg og i vanlige åpne merder.

- Det slo meg at man ikke får full utskifting av vannet i disse lukkede anleggene. For å kompensere for dette tilsettes oksygen i vannet. Til tross for at pumpene går konstant, tar det en stund før alt vannet har blitt skiftet ut. Det fører til at det er en del partikler i vannet, i form av fôrrester og avføring. Derfor lurte vi på om dette for eksempel ga muddersmak på fisken, forteller Bjørnevik til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no.

- Når vi skulle analysere tekstur og sammensetningen av fett og protein i fiskekjøttet, satt vi derfor opp en veldig enkel smakstest også. Vi satte sammen et enkelt sensorisk panel av kollegaer og studenter ved Universitetet, der hver person fikk en blindtest med tre fiskebiter. De skulle ta ut hvilken av de tre som var forskjellig.

Fisken fra det lukkede anlegget ble sammenliknet med laks fra Sinkaberg-Hansen sitt anlegg i Bindalen. I forsøket hadde man sammenliknet laks fra samme smoltproduksjon, som var oppdrettet på det samme type fôr. Resultatene var svært positive.

- Testdeltakerne klarte ikke å skille fiskebitene, sier Bjørnevik og understreker at dette ikke var et trent sensorisk panel. Deltakerne representerte den vanlige forbruker, som spiser laks mange ganger i året. Vi har derfor konkludert med at vanlige forbrukere ikke klarer å kjenne smaks forskjell mellom laks fra lukkede og åpne merder, sier Bjørnevik.

Foto: Magnus Lorentzen Laumann

Bedre trent

Bjørnevik og hennes team la imidlertid merke til en viktig forskjell i sluttproduktet fra de lukkede merdene.

- Vi ser en antydning til at fisken fra lukket merd er slankere og litt fastere i konsistensen. Vi har en mistanke om at det har noe å gjøre med svømmeaktiviteten. Fisken står fast imot en vannstrøm som kommer inn hele tiden og har derfor lavere kondisjonsfaktor. Da får man en litt slankere fisk, sier Bjørnevik.

For å kunne gjøre forsøk i mindre skala og ha bedre kontroll på resultatene, har Akvadesign bygget et forsøksanlegg med seks mindre merder. Neste uke starter UiN sammen med Veterinærinstituttet, IRIS og NMBU, derfor tester på forsøksanlegget til Akvadesign, der de skal ha to ulike vannhastigheter i merdene.

- Hovedmålet er å studere vekst og kjøttkvalitet, med fokus på kjemisk sammensetning, tekstur og bindevev under ulike vannhastigheter. Men vi skal også følge vannkvaliteten og helsen på fisken.

Superior-kvalitet

Ved Akvadesigns forsøk på å produsere matfisk i full størrelse helt tilbake til 2013, kunne de melde om en høy andel av fisk av superior kvalitet. Bjørnevik sier det kan være en av fordelene ved produksjon i slike semi-lukkede anlegg, der lus ikke er et problem.

- Dette har ikke vi sett på, men det er absolutt noe man burde se på. Dersom oppdretterne kan få en høyere andel superior, betyr jo det at man får bedre betalt, sier prosjektlederen.