
Snøkrabbe på sommermenyen
Krabbe og andre skalldyr er sommermat for mange nordmenn. Nå utvides sommermat-reportoaret med en ny art. Forskere i Nofima har undersøkt holdbarheten til nykommeren snøkrabbe.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Snøkrabbe er et nytt produkt i Norge, og langt billigere enn storebror kongekrabbe også kalt russerkrabbe. Krabben har fått navnet sitt fra det hvite, velsmakende kjøttet, og ettersom den har vandret inn i norsk farvann og det fiskes mer av den, blir det også mer snøkrabbe å få kjøpt for norske forbrukere, melder Nofima i en pressemelding.
Egnet for butikk
Seniorforsker Grete Lorentzen i matforskningsinstituttet Nofima har gjort forsøk med både kokt og rå snøkrabbe, for å fastsette holdbarheten til kjøttet. Resultatene viser at kokt snøkrabbe har en hylletid på 10 dager når den lagres på 4 grader, og 14 dager om den lagres ved 0 °C. Rå krabbeclustre kan holde seg i 6 dager på 0 °C.
- Dette betyr at butikker og andre distribusjonskanaler enkelt kan ta inn snøkrabbe under samme forhold som kongekrabbe i dag, sier Lorentzen.
Hotellkrabbe
Mesteparten av snøkrabben som fiskes av norske fartøy blir kokt og fryst like etter fangst, men markedet vil betale en høyere pris for levende krabbe. Særlig asiatiske land ønsker snøkrabben ferskest mulig. Løsningen er å lagre snøkrabben levende på «krabbehotell», og selge den når markedet er klart for den, melder Nofima.
Nofima-forskerne er godt i gang med å undersøke hvordan best oppbevare og behandle snøkrabben.
- Vi bruker erfaringene våre fra lagring av levende kongekrabbe. Men snøkrabbe er en ekstrem kaldtvannsart som trives best i vann under 3 °C, og vi vet ikke hvor kritisk det er at den holder stabil temperatur for eksempel under transport. Vi skal teste med flere temperaturer, sier seniorforsker Sten Siikavuopio.
Det er heller ikke dokumentert hvor mange krabber man kan ha i samme kar. Forsøkene så langt viser at snøkrabben er mer aggressiv en sin storebror kongekrabben, og har kannibalistiske tendenser om den blir lagret for tett. Til høsten skal forskerne sette opp nye forsøk for å finne ut hvor mange krabber som kan være i samme kar uten at det oppstår negativ adferd som i verste fall gjør at krabber dør.
Prosjektet «Optimalisering av miljøbetingelsene under levendelagring av snøkrabbe – for å sikre høy overlevelse, kvalitet og best mulig dyrevelferd» er bestilt av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningfond. Prosjektet er ferdig i mars 2016.
Nofima har også nylig fått midler fra Regionale forskningfond nord for å forske på restråstoff og markedsmuligheter for snøkrabbe.
Snøkrabben kan gjerne serveres på tradisjonelt krabbevis, med loff, majones og sitron. Men her er forskernes favoritt:
Tips til sommermeny`en:
Chili- og hvitløksmarinert snøkrabbe
Til 4 personer:
1 kg snøkrabbecluster (klo og bein)
Marinade: ½-1 chili 2 fedd hvitløk 3 dl olivenolje
Snøkrabbekjøttet klippes i biter og blandes i marinaden. La det trekke 20 min, eventuelt 2 timer i kjøleskap om krabben er frossen.
Stek blandingen på sterk varme i en wokpanne. Kokt krabbe stekes raskt, i ca. 2 min. Er krabben rå, er det viktig at alt blir gjennomstekt – sjekk underveis.
Server gjerne med loff og hvitvin.
Vel bekomme!
