Sp vil hindre monopol

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen vil sidestille statens oppdrettsgigant med Statoil og Telenor for å unngå at John Fredriksen vinner monopolspillet om oppdrettsnæringen.

Publisert

Per Olaf Lundteigen, stortingsrepresentant for Senterpartiet, mener at flere næringspolitikere i det rødgrønne samarbeidet burde setter seg mer inn i konsekvensene av å selge seg ned i det delvis statlige Cermaq og gi større eiermakt til John Fredriksen og hans like.

- Det beste bildet av hva som skjer i Norge og i Vest-Europa i dag får du ved å ta for deg det gamle monopolspillet, hvor det blir stadig mindre konkurranse og stadig mer monopolmakt. Det er eiendomsrett og markedsmakt som definerer de overordnede spillereglene i enhver bransje, sier Lundteigen til Klassekampen.

Les også: - Riktig av Giske

Vil likestille Cermaq med Statoil

I går la regjeringen fram en proposisjon for Stortinget som skal gi Giske vide fullmakter i håndteringen av salget og gi bedre kort på hånden overfor Fredriksen. Lundeteigen mener staten bør holde på Cermaq.

- Jeg mener det er helt feil av staten å selge selskapet nå som det skjer en monopolisering i oppdrettsnæringa. Da får du en enda større eiermakt i Marine Harvest, og det vil skape en enda verre ubalanse i maktforholdene i næringen, sier Lundteigen.

Per i dag står Cermaq på listen over de statlige selskapene som staten kun har en forretningsmessig interesse i. Lundeteigen mener selskapet bør flyttes til listen over selskaper som staten også har en strategisk interesse av å ha eierskap i, sammen med Statoil og Telenor.

- Cermaq må flyttes fra kategori 1 til kategori 2, sier han.

Les også: Regjeringen vil ha større handlingsrom for Cermaq

Les også: Oppfordrer aksjonærene til å avvente mulige alternative løsninger

Les også: Giske: - Handler kun om pris