Tester gjort med en kobbertråd i en konvensjonell fôrslange viser utladninger.

Statisk problem fanget oppmerksomheten

Thor Åge Karlsen og sine medstudenter var på vei til å skrive om noe helt annet, men da problemstillingen med statisk elektrisitet i fôrslanger dukket opp, snudde de tvert om.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Håndtering av fôrslanger med stor statisk ladning kan potensielt sett være livsfarlig. Foto: Aqualine

Thor Åge Karlsen går på tredje året på elkraftteknikk ved Høgskolen i Bergen. Sammen med fire av sine studiekamerater har han det siste halvåret sett på problemet med statisk elektrisitet i fôrslanger for oppdrettsnæringen.

- I utgangspunktet skulle vi se på landstrøm til oppdrettsanleggene. I dag går mesteparten av anleggene på generatorer med dieseldrift som forurenser en del.

- Vi regnet litt på dette med spenning og om det ville svare seg å kjøre med høy spenning. Deretter kom vi borti dette med statisk elektrisitet, og det synes jeg var interessant.

Les også: Stor etterspørsel etter nye fôrslanger

Les også: - Føler seg endelig trygge i jobben

I begynnelsen antok de at det var snakk om ladninger på mellom 30 og 40 000 volt. Da de fikk høre hvor mye det faktisk var snakk om, ble de overrasket.

- Vi ringte rundt og snakket med folk. De hadde målt opp mot 210 000 volt.  Da snakker man om ganske mye spenning, hvor man kan få synlige skader på huden. Det er ganske farlig å ikke vite hva man holder på med når man jobber med en slik fôrslange. Tenk for eksempel på visningsanleggene som har med seg skoleklasser, sier Karlsen.

- I det videre arbeidet fant så vi litt på hvorfor det oppstår statisk elektrisitet i slike fôrslanger. Ladningen i slike slanger bygger seg opp over tid, men i det øyeblikket det kommer hull, eller noen skader slangen vil de positive ladningene på innsiden av slangen gå ut og treffe de negative på utsiden.

Problemstillingen deres gikk ut på å se hvordan man best kunne eliminere dette problemet på en forsvarlig måte.

- Foreløpig har man brukt gummihansker i klasse tre samtidig som man har brukt slaktehansker der de også har en jordningsledning ned i sjøen. Det samme kan man gjøre på verktøyet, sier Karlsen.

Les også: Et antistatisk gjennombruddsår

Torbjørn Johnsen fra Ahlsell viser frem deres antistatiske fôrslange. Foto: Ahlsell

Antistatisk åpenbaring

I den anledning fikk Karlsen kontakt med salgssjef i Ahlsell, Torbjørn Johnsen, som viste frem deres antistatiske fôrslange.

- Det var en utrolig interessant slange. Jeg forsøkte å teste den ut nå for å se hvor mye det er mulig å tyne den. Det er en slange som er isolert på utsiden, med en leder inni og en spalte mellom lagene som gjør at strømmen på innsiden vil lades ut gjennom denne spalten.

- En antistatisk slange er det desidert beste alternativer for å unngå oppbygging av antistatisk elektrisitet. De andre alternativene er mest hjemmelagde løsninger. Det er gjerne oppdrettere som har fått en dårlig erfaring og sett behovet for et alternativ.

Han er overrasket over at ingen har adressert problemet tidligere.

- Det er jo veldig farlig. Man kan ikke nødvendigvis dø av det, men er fryktelig ubehagelig for den som blir rammet. Å få en slik utladning gjennom seg er skummelt.

- Slanger som har oppbygget lading i seg kan bli liggende i ett år, men fremdeles være ladet og dermed farlige.

Oppgaven deres skal leveres på selveste 17. mai, men Karlsen håper de blir ferdig i god tid til det.

- Vi tar sikte på å ha litt tid til overs. Det er fryktelig kjipt dersom noe for eksempel går feil ved utskriften og man ikke rekker å levere.

I øyeblikket er Ahlsell eneste leverandør som selger antistatiske fôrslanger. Aqualine har også utviklet en egen slange, men denne ble trukket fra markedet fordi den hadde for dårlig holdbarhet. Selskapet har imidlertid gått tilbake til tegnbrettet og står nå straks klare til å relansere slangen.

Les også: Brussel: Aqualine relanserer fôrslange

Les også: Tilbake til tegnebrettet for Aqualine