Størst i Spania ? vil bli større

AGUILAS, SPANIA: Med hovedsakelig norskprodusert utstyr og med helnorsk kapital er oppdrettsfarmen Culmarex S.A. størst i Europas største sjømatmarked. Årlig omsettes 1,2 millioner tonn sjømat i Spania. Culmarex, eid av norske Marine Farms, forsyner kresne spanjoler med nesten 1000 tonn havbrasme og havabbor i år.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Av Kalle Seip Om Bjørn Myrseth og Bergens-selskapet Marine Farms ASA har funnet inspirasjon i slagordet «if you can?t beat them, join them», kan ikke dokumenteres. Men det kan dokumenteres at oppkjøpet av en nedlagt jernbanestasjon og en østersfarm har ført til at den norskeide, spanske oppdrettsfarmen i dag har slått ut sine konkurrenter. I dag framstår Culmarex som markedsleder på de populære middelhavs-fiskene dorada og lubina, eller på godt norsk, havbrasme og havabbor. På flyttefot Det lukter både tang og historie av oppdrettsanlegget i den lille havnebyen Aguilas, litt sør for Cartagena på Murcia-kysten. Den ombygde jernbanestasjonen gjør nytte som kontorer, mens tunnelen der jernbanevognene i fordums tid dukket opp med jernmalm som ble skipet videre utover i Europa, nå gjør tjeneste som pakkeri og kjøleanlegg for den nyslaktede fisken. I bukten utenfor ligger fortsatt enkelte mindre og noen få store merder. Om litt skal de få plass noen hundre meter utenfor bassenget i åpen sjø der de fleste merdene i dag er flyttet. Konsesjonen forteller at arealet merdene er spredd på er på 52,5 hektar, Spanias største oppdrettsareal. - Vi har vært gjennom en vanskelig tid. Miljøorganisasjoner og naboer har ikke vært like fornøyde med at farmen har okkupert den vakre bukta. Vi har kommet fram til gode ordninger, og i dag lever vi i fordragelighet med våre naboer, sier den kanadiske produksjonssjefen, Spencer Daniel Evans, som mener at det miljømessige aspektet ved forflytningen er ivaretatt. - Uspist fór som blir liggende igjen på havbunnen tiltrekker seg villfisk. Dette problemet blir ikke like stort der havbunnen er dypere. Det er i vår interesse å fóre riktig antall fisker, sier Evans. Norsk utstyr I de 24 merdene svømmer i dag 3,9 millioner middelhavsfisk. I innhegninger fra 40 meter i diameter til de store på 80 meter, fordeles de etter alder og størrelse. De yngste i stammen er bare på tre gram, mens de som har fått 14 måneder på seg har oppnådd en slaktevekt på 500 gram. I tillegg har Culmarex satset på et særegent produkt som de kaller «dorada real» og «lubina real». I spansk oppdrettssammenheng er denne kilofisken som en stor fisk å regne. 60 prosent av stammen er dorada, og de resterende er lubina. Aquakultur er av relativt ny dato i Spania. Å ha norsk eier og dermed tilgang på norsk kompetanse blir derfor sett på som en konkurransefordel. - I Norge finnes stor erfaring på utstyrsfronten. Her i Spania har ikke utstyrsprodusenten tilstrekkelig kompetanse. Corelsa, som er den spanske produsenten, kopierer norsk utstyr, sier plass-sjef Ana Jorquera Sánches. Hun forteller at Culmarex i dag har mye norskprodusert utstyr. - Når vi nå skal utvide, er vi i forhandlinger med norske produsenter om pakkeløsninger, sier hun. Kvalitet Til tross for at Culmarex er størst på den spanske Middelhavskysten, kan de ikke hvile på laurbærene. Det spanske markedet er kvalitetsbevisst, og det gjelder å ha kontroll på alle ledd i produksjonen. - Får vi søppel inn, går det søppel ut, sier Spencer Daniel Evans. I dag henter Culmarex yngel fra Frankrike, men Evans ser det som en klar fordel at oppdrettsfarmen får tilgang til egenprodusert yngel. I samarbeid med to andre selskap vil Culmarex bli medeier i et klekkeri på Mallorca som trolig står ferdigstilt neste sommer. De spanske selskapene Endesa og Critesa, som selv har oppdrettsanlegg på Mallorca og i Valencia, vil sammen med Culmarex kunne nyte godt av en produksjon på mellom seks og ti millioner fisk. Supermarkeder I pakkeriet inne i den gamle jernbanetunnellen viser markedssjef Francisco Soto Guerrero fram sorterings- og pakkemaskinene, som om litt skal moderniseres. I dag foregår sorteringen delvis manuelt. Han forteller at Culmarex selger hele sin produksjon i Spania. - I dag selger vi 70 prosent av produksjonen til grossister, mens 30 prosent går til supermarkeder. Vi utvider stadig salget mot supermarkedene, et marked som blir stadig viktigere også i Spania, sier han og forteller at de har inngått en stor salgskontrakt med den franske stor-kjeden Carrefour. Både på kvantum og pris er lubina og dorada fra Hellas en konkurrent for Culmarex. - Grekerne «spyr inn» billig fisk på det spanske markedet. Hele 14 prosent av omsetningen i Spania er gresk fisk. Prisen er lav, men det er kvaliteten også. Vår fordel er at vi i tillegg til å være kvalitetsledere i Spania, er mye nærmere markedet enn grekerne, sier Guerrero. Effektivisering De gode erfaringene Marine Farms har gjort seg i Spania, har også skapt grunnlag for utvidelsesplaner. - Culmarex i Aguilas har en konsesjon som gjør at vi ikke kan utvide oppdretts-arealene. Vår ekspansjon ligger i effektivisering av produksjonen. Vi må gå ned i veksttid og bruke mindre fór, sier produksjonssjef Evans som forteller at tendensen for lubina og dorada er den samme som for laks; prisen synker. Selv om det er begrensede muligheter i nær fremtid for å skaffe seg nye konsesjoner langs Middelhavskysten, er det ikke til hinder for at Marine Farms vil utvide sitt engasjement. Oppkjøp av eksisterende produsenter med konsesjon er en realistisk ekspansjonsmulighet, og Marine Farms har forhandlet seg fram til løsninger som vil realiseres i løpet av kort tid. Blant annet vil Marine Farms ha eierskap i oppdrettsanlegg utenfor feriebyen Altea på Costa Blanca og Almeria lenger sør. Totalt vil da produksjonen da kunne komme opp i 3000 tonn årlig. Stort mannskap Det er folksomt i den lille bukta ved Aguilas. Produksjon av lubina og dorada krever flere mennesker i systemet per tonn produsert fisk enn lakseproduksjonen gjør. - Dorada tygger på nettet og kutter hull. Derfor har vi ansatt 10 dykkere som annenhver dag utfører nettinspeksjon og reparasjon på alle nettene. Forflytningen fra bukten til åpent hav er også mannskapskrevende. For å kontrollere at alle merdene er produktive er Culmarex avhengig av båt. Avstanden fører til at det blir mye venting for personalet. Årsproduksjonen er i år 2000 beregnet til i underkant av 1000 tonn. Dette utgjør omtrent ni prosent av produksjonen i Spania. For å få til dette, kreves det ikke mindre enn 65 personer fordelt på virksomhet på selve farmen, pakking, salg og administrasjon. På norsk meny Lubina og dorada er oppdrettsfisk nummer en i Spania. Nå ser Bjørn Myrseth og Marine Farms seg også om etter nye markeder. - På enkelte restauranter i Bergen og Oslo kan du i dag få servert den spanske fisken, forteller han. Fortsatt er det vel kaldtvannsfisk fra nord som dominerer fiskediskene i Norge, men Myrseth har ingenting i mot at også norsk husholdning vil ha havabbor og havbrasme som en naturlig del av menyen. - Vi ser for oss et økende marked i Nord-Europa. I første omgang vil det trolig være restaurant-bransjen som er mottakelig for Middelhavsfisken. Mange kokker har sin utdannelse fra Frankrike der de er blitt kjent med dorada og lubina, mener Myrseth som tror det vil ta tid før den vanlige forbruker i nord vil velge varmtvannsfisken fra fiskedisken.