
Strengere krav for nøkkelhullsmerking
Fra 1. mars blir det strengere og tydeligere regler for å merke matvarer med Nøkkelhullet. Det blir krav om mindre salt, mer fullkorn, og symbolet kan brukes på flere produktgrupper.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for matvarer som inneholder mindre mettet fett, sukker og salt og mer fiber enn andre sammenlignbare produkter. Da nøkkelhullordningen ble lansert i 2009, var det første gang myndighetene i flere nordiske land gikk sammen om en felles merkeordning for sunnere matvarer. Nå har forskriften blitt revidert, og endringene trer i kraft fra 1. mars. Det skriver Mattilsynet i en pressemelding på sine hjemmesider.
- Merkeordningen er dynamisk, og den skal revideres når det er kommet ny kunnskap eller når matvaremarkedet endres. Det er et viktig mål at merkeordningen stimulerer til produktutvikling i en sunnere retning i tråd med ernæringsanbefalingene sier Merethe Steen, seksjonssjef merking og kvalitet i Mattilsynet. De nye mulighetene og revideringen av kriteriene betyr at antall nye matvaregrupper øker fra 25 til 33.
- Nøkkelhullet er en viktig bidragsyter til et bedret kosthold i befolkningen. Reviderte kriterier og flere matvaregrupper vil gjøre det lettere for folk å velge matvarer med mindre mettet fett, sukker og salt, og mer fiber. Vi gleder oss til å se flere nøkkelhullprodukter i hyllene, sier avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet.
De viktigste endringene er: - Mindre salt, mettet fett og sukker og mer fullkorn - Det er innført kriterier for maksimalt saltinnhold i kjøtt- og fiskeprodukter. - Kravet til saltinnhold er strammet inn med inntil 20% i matvaregrupper som kornblandinger, brød, margarin, matolje, ferdigretter, pizza/pirog, bagett/wraps og supper. Saltkravet for ost er lempet noe. Det er også nytt at salt skal merkes som salt, ikke natrium, slik at det blir enklere for forbrukeren å forstå merkingen. - Det har vært kriterier for totalt fettinnhold siden nøkkelhullordningen ble etablert. Dette er opprettholdt, men det legges nå større vekt på innholdet av mettet fett. - Kriteriet for innholdet av tilsatt sukker er strammet inn i noen grupper. - Krav til innhold av fullkorn er økt med 20% for brød og bagetter/wraps og med 100% for pizza/piroger og lignende produkter.
Nøkkelhullet på flere varer
Med de nye reglene kan enda fler matvarer nøkkelhullmerkes, dersom de oppfyller kravene. Nye produktgrupper som kan merkes er mindre ferdigretter med minst 50 % grønnsaker og frukt, usaltede nøtter, dressinger av olje og eddik, sauser til middagsretter, glutenfritt brød, laktosefri melk og friske krydderurter. Småretter med mye grønnsaker og frukt er tatt inn for å stimulere til utvikling av flere produkter med disse ingrediensene. Dressing og saus er store produktgrupper hvor det er viktig å veilede forbrukerne til alternativene med mindre salt og mettet fett.
Uemballert brød, kjøtt og ost kan markedsføres med Nøkkelhullet
Tidligere har bare ferdigpakkede matvarer og fersk frukt, grønnsaker og fisk i ferskvarediskene kunnet merkes med Nøkkelhullet. Nå kan også brød, knekkebrød, kjøtt og ost som oppfyller nøkkelhullkravene, men ikke er innpakket, markedsføres med Nøkkelhullet dersom virksomheten på anmodning kan opplyse om grunnlaget for bruk av Nøkkelhullet. Dette kan gjøre det mulig for forbrukerne å finne nøkkelhullmerkede produkter også i ferskvareavdelingene i butikkene.
Overgangsperiode
De nye reglene trer i kraft 1. mars. De gamle reglene gjelder parallelt i en overgangsperiode på ett og et halvt år, dvs frem til 1. september 2016.